Direct naar artikelinhoud
Brexit

Beleefd zijn hoeft niet meer in brexitdebat

Gary Lineker kreeg een uitbrander van een BBC-sportcollegaBeeld EPA

Als het Britse vertrek uit de Europese Unie ter sprake komt, maken de traditionele beleefdheden in het Britse debat plaats voor sneren. Vooral in de Conservatieve Partij is de stemming bedorven.

Nooit in zijn voetballoopbaan kreeg Gary Lineker een gele kaart, maar nu heeft hij een uitbrander gehad van een BBC-collega. Cricketverslaggever Jonathan Agnew heeft genoeg van Linekers opmerkingen over de brexit. "Ik zou worden ontslagen als ik jouw voorbeeld volg", twitterde Agnew, compleet met een link naar de redactionele richtlijnen van de publieke omroep. Lineker, het gezicht van Match of the Day, laat geregeld weten hoe ongelukkig hij met de brexit is.

De wrevelige reactie typeert de toon van het publieke debat in tijden van brexit. Vooral binnen de Conservatieve Partij zijn traditionele beleefdheden tijdelijk opgeschort. Afgelopen woensdag, op de dag van de vertrouwensstemming over May, weigerde brexiteer Andrew Bridgen met de plaatsvervangend voorzitter van zijn partij, James Cleverly, te praten. Voor het oog van de camera liep Bridgen weg.

Nadat May haar pyrrusoverwinning had behaald, zei staatssecretaris Alistair Burt dat na de apocalyps alleen nog "mieren en Tory's die kibbelen over Europa en hun leider" in leven zijn.

In de tv-studio's is het niet veel gezelliger, vooral niet als Alastair Campbell bij de discussie betrokken is. De oud-spindoctor van Blair, die de campagne voor een tweede referendum leidt, gaat steeds meer lijken op Malcolm Tucker, het vloekende personage uit de politieke sitcom The thick of it dat op hem gebaseerd is.

Ook de debatten in het Lagerhuis zijn roeriger dan ooit. De woedende toespraken van Labour-leider Jeremy Corbyn beginnen op te vallen, uitgerekend de man die had gepleit voor een "vriendelijker politiek".