Priester die biechtgeheim niet wou schenden, krijgt maand cel met uitstel voor schuldig verzuim bij zelfdoding

De Brugse priester Alexander Stroobandt (57) krijgt tot een maand gevangenisstraf met uitstel voor schuldig verzuim bij een zelfdoding. Stroobandt werd daarvan verdacht, maar verschool zich onder andere achter zijn biechtgeheim. De priester gaat in beroep, dat bevestigt zijn raadsman Jan Leysen.

Arne Franck, adm

De rechter heeft geoordeeld dat hulp bieden aan een mens in nood voorgaat op het biechtgeheim. “Door dit vonnis heeft iemand die uit het leven wil stappen geen vrijplaats om daarover te praten. Mijn cliënt heeft louter de laatste wil gerespecteerd van zijn vriend”, aldus Jan Leysen, de raadsman van Stroobandt.

De priester werd veroordeeld tot een maand cel met uitstel en een symbolische euro schadevergoeding. Hij legt zich niet neer bij de beslissing en zal beroep aantekenen, aldus nog zijn advocaat.

De weduwe van het slachtoffer is tevreden met de uitspraak: “De uitgesproken straf is voor ons niet van belang, wel het feit dat hij schuldig is bevonden. De rechter heeft geoordeeld dat het leven voorgaat op het biechtgeheim”, aldus meester Patrick Bernard Martens.

Biechtgeheim

Op 1 oktober 2015 werd Alexander Stroobandt opgebeld door een 54-jarige kennis uit Gistel, die al langer met depressies kampte. Tijdens drie telefoongesprekken en enkele sms-berichten gaf de man duidelijk aan dat hij zich van het leven wilde beroven. In de loop van diezelfde nacht verstikte de man zich in zijn wagen. Toen de contacten met de priester aan het licht kwamen, diende zijn weduwe een klacht in bij de onderzoeksrechter.

Volgens de burgerlijke partij had de priester na die alarmerende telefoontjes altijd hulp moeten zoeken. Ook het Openbaar Ministerie is van oordeel dat de beklaagde zich niet zomaar kan verschuilen achter zijn biechtgeheim. De procureur vorderde geen concrete straf voor de priester, maar voor schuldig verzuim riskeerde hij in theorie een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete tot 3.000 euro.

De advocaat van de priester legde uit dat zijn cliënt het slachtoffer wel degelijk op andere gedachten wilde brengen. De situatie werd door meester Jan Leysen vergeleken met de werking van de zelfmoordlijn. De verdediging vroeg de vrijspraak.

Over het biechtgeheim werd door de verdediging eigenlijk nauwelijks gepleit. De voorzitter gaf ook al aan dat hij niet gebonden is aan het kerkelijk recht. Meester Leysen probeerde echter uit te leggen dat zijn cliënt door het biechtgeheim met een groot dilemma zat. “Als u mijn biechtgeheim niet belangrijk vindt, dan is de onafhankelijkheid van de rechtbank ook niet belangrijk. Ik zit blijkbaar tussen twee stoelen, het is aan u om te oordelen”, zei Alexander Stroobandt in zijn laatste woord.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen