Direct naar artikelinhoud
Michel II

Michel sluit deur voor samenwerking met N-VA: “Voorstellen zijn onaanvaardbaar”

Premier Charles Michel.Beeld Tim Dirven

De eisenbundel die N-VA dit weekend voorlegde aan premier Michel in ruil voor gedoogsteun, stuit op een njet van de premier. “De voorwaarden zijn onaanvaardbaar”, zegt Michel. Hij “laat zich niet intimideren door chantage van N-VA omtrent de begroting”, klinkt het. Daarmee is de toekomst van Michel II opnieuw onzeker.

Premier Michel reageert geprikkeld op de eisenbundel van N-VA die de partij voorlegt in ruil voor gedoogsteun aan zijn minderheidsregering. Hij wijst ze meteen van de hand als zijnde onredelijk. “Ik laat me niet intimideren door de chantage van de N-VA in verband met de stemming van de begroting. Er is geen euro veranderd in deze ontwerpbegroting”, zegt de premier. 

Het kernkabinet van de minderheidsregering zit deze namiddag bijeen over de voorwaarden die N-VA op tafel heeft gelegd, maar de teneur was op voorhand al negatief: een overeenkomst tussen Michel II en N-VA lijkt onhaalbaar. Ook bij N-VA is de boodschap van Michel aangekomen. “Het antwoord van Michel is wel duidelijk”, zucht een bron binnen de partij.

CD&V noch Open Vld willen dat er bijkomende voorwaarden worden gekoppeld aan de goedkeuring van de begroting in het parlement. Dat bleek uit verklaringen van vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) na afloop van het kernkabinet in de Lambermont. Indien die partij vervroegde verkiezingen wil, dan moet ze dat maar duidelijk zeggen, liet Peeters noteren. 

De 4 eisen van N-VA

• De Grondwet voor herziening vatbaar verklaren, om een nieuwe staatshervorming in te luiden

• De arbeidsdeal volledig uitvoeren, dus ook werkloosheidsuitkeringen laten dalen in de tijd

• Het begrotingstraject voor 2019 handhaven

• Extra eisen omtrent migratie, al is onduidelijk welke
  

Nu is het afwachten wat Michel doet. Gaat hij nog naar de Kamer morgen? Of biedt hij zo meteen zijn ontslag aan? Komen er dan nieuwe verkiezingen? Of gaat zijn kabinet in lopende zaken? Morgenochtend publiceert de VRT een politieke peiling. De partijen kennen de cijfers al, en dat kan een extra argument zijn om te kiezen voor nieuwe verkiezingen. Of net niet.

Zweedse erfenis

“De Zweedse regering is stopgezet, maar wij hebben steeds gezegd dat we de Zweedse erfenis willen bewaken”, reageert N-VA-fractieleider Peter De Roover tegen persagentschap Belga. “Als ik hoor dat men het nu plots over chantage heeft, dan stel ik vast dat de Zweedse erfenis wordt stopgezet en dat de regering wel degelijk een andere richting wil uitgaan”.

“Mocht de N-VA nu buitensporige eisen hebben gesteld, dan zou ik hier nog begrip voor hebben”, aldus de fractieleider. Maar volgens hem zijn die voorwaarden dat niet. Hoe moet het nu verder volgens De Roover? “Een regering met de steun van amper een derde van het parlement, is - mag ik hopen - geen optie, en de Zweedse hand wordt weggeduwd. Dan komt er ofwel een regering Michel III met de steun van links en de PS, ofwel gooit men de handdoek in de ring”. 

Twitter bericht wordt geladen...

Sp.a dreigt met motie van wantrouwen

Morgen moet de premier het parlement normaal gezien uitleggen hoe zijn regering van MR, CD&V en Open Vld de komende maanden wil overbruggen. Ook al voerde de premier vandaag nog gesprekken met verschillende partijen, toch klinkt de roep om vervroegde verkiezingen steeds luider. 

Sp.a maakt zich sterk: als premier Michel geen vertrouwensstemming vraagt in de Kamer voor zijn minderheidsregering, dienen de socialisten morgen een motie van wantrouwen in. 

Mocht de motie van wantrouwen ingediend worden, betekent dat niet meteen het einde van Michel II. Er moeten minstens 48 uur over de stemming gaan, maximaal twee weken. Als de kerstvakantie niet wordt meegerekend, dan is het parlement in reces, kan Michel mogelijk zelfs tot na nieuwjaar aanblijven.

“Wij zijn tot op vandaag nog altijd niet gecontacteerd door de premier”, zei fractieleider Meryame Kitir op Radio 1. “Wij vragen vooral dat de premier in het parlement komt uitleggen wat zijn plannen zijn. Doet hij dat niet, dan verplicht hij ons om dat aan hem te vragen en een motie van wantrouwen in te dienen.”

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) liet echter geen twijfel bestaan. “We weten dat we maar 52 op 150 zetels hebben”, zei hij. “Maar de oppositie mag altijd een motie van wantrouwen indienen.” Zo houdt hij vast aan de lijn die Michel vorige week uitzette: wie een vertrouwensstemming wil, moet maar naar een motie van wantrouwen grijpen. Reynders wil thema per thema samenwerken met verschillende oppositiepartijen. Opvallend, want nu Michel de deur voor N-VA gesloten heeft, zijn er niet veel opties meer over.

Jambon: “Constructief gesprek met premier”

Ex-vicepremier Jan Jambon had zaterdag samen met Peter De Roover een ontmoeting met de premier om de eisen van zijn partij op tafel te leggen. “Gemaakte akkoorden uit het verleden moeten gevalideerd worden”, zei Jambon opnieuw op Radio 1. “Er is meer dan de begroting. Alle afspraken moeten nagekomen worden.” De N-VA’er wilde niet ingaan op verdere details, maar zei wel een “constructief gesprek” te hebben gehad.

“Als hij nu wil voortgaan met het minderheidskabinet, dan is hij per definitie verplicht met de bedelstaf langs de PS of de N-VA te komen, en dat lijkt me geen gunstige situatie”, klonk het nog.

Ex-N-VA-regeringsleden in de Kamer.Beeld Stefaan Temmerman

Ook bij Groen, PS en CD&V klinkt het intussen dat ze “niet bang zijn voor de kiezer”. Open Vld en sp.a houden de boot nog expliciet af. Minister Maggie De Block (Open Vld) waarschuwde gisteren zelfs voor vervroegde verkiezingen. “Dan zet de partij de sociaal-economische hervormingen van de voorbije vier jaar op de schop. En wie betaalt dan de prijs? De man in de straat”, zei ze. Sp.a-voorzitter John Crombez is niet happig op vervroegde verkiezingen. “Wij willen geen vervroegde verkiezingen, maar hogere pensioenen, hogere lonen en lagere facturen”, vertelde hij aan VTM Nieuws.