Direct naar artikelinhoud
Prostitutie

Prostituees protesteren tegen geweld en onrecht in Brussel

ThemabeeldBeeld iStock

Utsopi, de Belgische vereniging voor de rechten van prostituees, komt vandaag op straat om het geweld tegen sekswerkers aan te kaarten. Ook de hulporganisaties Espace P en Alias en zelfs de Brusselse politie stappen mee.

De vereniging vraagt aandacht voor "het onrecht en de rechteloosheid die sekswerkers in ons land ervaren". Net doordat de Belgische wetgeving volgens hen onduidelijk is, wordt het werk op veel plaatsen gecriminaliseerd. "En dat leidt tot een toename van geweld, heeft onlangs een toonaangevende studie uitgewezen."

"We merken dat de werkomstandigheden steeds precairder worden, terwijl de politieke klasse maar één doel voor ogen heeft: het doen verdwijnen van sekswerkers uit de publieke ruimte. Ze onzichtbaar maken."

Daarbij verwijst Utsopi naar de bekende Alhambrawijk in Brussel. "Sekswerkers uit deze buurt hebben de lokale politie in april nog aangeklaagd wegens afpersing, omdat de lokale agenten dreigden met verlengde detentie als niet meteen een boete van 100 euro betaald werd. Ook de wetteloosheid in de Noordwijk is een groot probleem."