ECB zet geldtsunami stop… het uur van de waarheid nadert

De Europese Centrale Bank (ECB) zet zijn programma van monetaire versoepeling (Quantitive Easing of QE) stop. Dat heeft zo zijn gevolgen…

De Europese Centrale Bank (ECB) zet zijn programma van monetaire versoepeling (Quantitive Easing of QE) stop. Dat is geen verrassing, want dat werd eerder al zo aangekondigd. De bank houdt de huidige balans wel op peil, wat betekent dat leningen die worden afgelost opnieuw worden geïnvesteerd in financiële markten. Deze herinvesteringen zullen pas worden afgebouwd eens het renteniveau is verhoogd. Dat gebeurt vooralsnog niet. Banken die geld lenen bij de ECB betalen daarvoor een rente van 0 procent. Die rente gaat op zijn vroegst na de zomer van 2019 de hoogte in.

De ECB stelt ook de groeiverwachtingen voor de eurozone bij. Dit jaar wordt gerekend met een economische groei van 1,9 procent, vergeleken met 1,8 procent eerder. Maar voor 2019 wordt de groeiverwachting verlaagd van 1,8 procent naar 1,7 procent. Tegen 2021 zou de economische groei in de eurozone nog 1,5% bedragen.

Was QE een succes?

In totaal is sinds de start van het QE-programma begin 2016 ruim 2.431 miljard euro in de financiële markten gepompt.  Heeft dat de economie van de eurozone geholpen? Daar kan lang over worden gepalaverd, maar een indicatie komt misschien van de analisten van de Zwitserse bank UBS. Die berekent de baten van het QE-programma van de ECB op 0,75% van de totale economische groei van de eurozone in die periode, een derde dus ongeveer.

Wat nu?

Sinds 2008, toen de Amerikaanse centrale bank FED zijn QE-programma aankondigde, zijn dus duizenden miljarden dollar, euro, yen… in het systeem gepompt. Maar dat gebeurt uiteraard niet zonder gevolgen: de wereldeconomie is wel degelijk verslaafd geraakt aan schulden. Volgens de laatste berekeningen bedraagt de globale schuldenberg nu 184.000 miljard dollar, dat is 225% van het globale bruto binnenlands product (in dit geval het totaal van alle goederen en diensten die op een jaar wereldwijd worden geproduceerd) of 86.000 dollar per persoon. Nu die geldkraan dus wordt dichtgedraaid zullen vele landen (China) moeite hebben om die schulden terug te betalen.

Wat zijn de gevolgen voor bedrijven?

Dat heeft ook gevolgen voor bedrijven die van de tsunami van goedkoop geld geprofiteerd hebben om marktaandeel te veroveren door hun groei te versnellen en massa’s cash op te halen. Uber, Tesla en Netflix om er maar drie te noemen.

Andere bedrijven (AB-InBev) hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om geld op te halen om zo [buitenlandse] overnames mogelijk te maken of om bestaande schulden aan een lagere rente te herfinancieren.

Het uur van de waarheid nadert voor de ‘Titans of Junk’

In beide gevallen nadert het uur van de waarheid en zijn drie scenario’s zijn mogelijk:

  • Sommige bedrijven zullen er in slagen cash flow te genereren en zullen op het QE-tijdperk terugkijken als op een enorme gegrepen kans.
  • Anderen zullen het moeilijker hebben, maar zullen er in slagen om de markten te overtuigen dat herfinancieringen uiteindelijk toch tot succes zullen leiden.
  • De derde categorie is die van de bedrijven die zullen sterven in het graf dat ze voor zichzelf gegraven hebben en reddeloos verloren zijn. 

Conclusie

Indien de conjunctuur verslechtert zullen vele bedrijven in de problemen komen. Dat leidt meestal tot ontslagen. Als dat al voldoet. Ook hier dreigt een sneeuwbaleffect dat niet enkel de financiële markten, maar ook de arbeidsmarkt onderuit dreigt te halen. Net als in 2008. Het uur van de waarheid nadert…

© EPA

Meer