Premier Michel en N-VA botsen frontaal: 'Onze reddingsboei wordt blijkbaar afgewezen'

© Dirk Waem/belga

Voor Premier Charles Michel (MR) is een 'vlucht naar het confederalisme' onaanvaardbaar. De impasse is hierdoor compleet, want de N-VA wil absoluut dat de Grondwet wordt opengezet voor een nieuwe staatshervorming. 'Onze reddingsboei wordt blijkbaar afgewezen', zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover.

Christof Vanschoubroek

'Wij willen eigenlijk niet meer doen dan de erfenis van Zweeds veilig stellen', zegt Peter De Roover. 'Nee, ik denk niet dat we vandaag nog een gesprek met de premier zullen hebben.'

De hoop dat premier Charles Michel en de N-VA een modus vivendi vinden om oranje-blauw te laten overleven, neemt met het uur af. Door na het partijbureau vanmorgen de eisen aan het adres van premier Charles Michel (MR) en zijn minderheidsregering nog eens op scherp te stellen, heeft de N-VA de druk op de premier nog verhoogd.

Stevige eisen

De N-VA eist om te beginnen dat de Grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard. 'Dat was bij de start van de regering afgesproken in de zogenoemde atomaschriftjes', zegt De Roover. De Vlaams-nationalisten staken verdere stappen in de staatshervorming in de koelkast bij de start van Michel I, maar willen nu opnieuw de middelen in handen om het confederalisme in 2019 opnieuw boven te halen.

Ook de volledige uitvoering van de arbeidsdeal is essentieel voor de N-VA. Daarbij wordt met veel aandacht gekeken naar de regeling rond de degressiviteit van de werkloosheid die de regering wil invoeren. Daardoor krijgen werklozen in eerste instantie een hoger stempelgeld, waarna het daalt. Voor de N-VA is het belangrijk dat het bedrag snel genoeg naar beneden gaat.

De N-VA wil ook dat het begrotingstraject voor 2019 gehandhaafd blijft en dat bij een afwijking het gat niet wordt opgevuld met nieuwe belastingen. Een lagere belastingdruk is iets waarmee de N-VA in de campagne wil uitpakken.

België stemt woensdag over het VN-Migratiepact. Dat station is gepasseerd. 'Maar we willen nu wel eens weten of er een positieverklaring van ons land komt bij de stemming woensdag. En met hoeveel landen die zal afgelegd worden en wat daar dan precies zal instaan. Maar ik heb de indruk dat daar niet veel werk meer is van gemaakt', zegt De Roover.

Michel: 'Laat me niet intimideren door chantage'

Premier Michel reageerde onmiddellijk op de openlijke eisen van N-VA. 'Ik laat me niet intimideren door de chantage van de N-VA in verband met de stemming van de begroting. De begroting is goedgekeurd door de commissie en gesteund door de minister van Financiën. Er is geen euro veranderd in deze ontwerpbegroting.'

Hij voegt eraan toe dat de N-VA dreigt met vervroegde verkiezingen en haar stem laat afhangen van een sprong naar het confederalisme. 'Beide zijn onaanvaardbaar.' Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters is niet te spreken over de openlijke eisen van de N-VA en wijst er fijntjes op dat de N-VA voor vervroegde verkiezingen de steun nodig heeft van de PS.

Daarop volgde dan weer de reactie van N-VA dat de premier 'blijkbaar niet geïnteresseerd is hun reddingsboei'.

Premier Michel vergaderde maandagmiddag met zijn vicepremiers over de eisen van de N-VA. Daar moest duidelijk worden of gesprekken met de Vlaams-nationalisten nog een kans hebben. Na afloop van het kernkabinet maakten vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) duidelijk dat er geen bijkomende voorwaarden worden gekoppeld aan de goedkeuring van de begroting in het parlement. Dat staat donderdag op de planning.

ParlementMorgen moet de premier spitsroeden lopen in het parlement. Hij zal er geïnterpelleerd worden door de oppositiepartijen en mogelijk dient een van die partijen dan een motie van wantrouwen in. De SP.A dreigt alvast met zo'n motie van wantrouwen. Na de indiening van een motie van wantrouwen moet 48 uur verlopen vooraleer er over gestemd kan worden. Dat is dan donderdag, het moment dat ook over de begroting wordt gestemd.