Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Clubs niet van plan makelaar Mogi Bayat te laten vallen

Mogi Bayat kreeg geen beroepsverbod opgelegd, al mag hij geen contact hebben met andere verdachten uit het dossier.Beeld Photo News.

Mogi Bayat, een van de spilfiguren in het voetbalschandaal dat in oktober uitbrak, zat woensdag voor het eerst sinds zijn vrijlating in de tribune. Net als spijtoptant Dejan Veljkovic kreeg hij geen beroepsverbod opgelegd. Wij polsen bij alle clubs uit 1A: zijn jullie van plan de omstreden makelaar te laten vallen?

Dejan Veljkovic is niet meteen van plan om zijn makelaarsactiviteiten weer op te nemen, laat zijn advocaat weten. Veljkovic werkt als spijtoptant mee met het gerecht om de werkwijze en financiële constructies van clubs en makelaars toe te lichten.

Dat ligt anders bij Mogi Bayat. Het federaal parket bevestigt dat ook hij juridisch geen beroepsverbod kreeg opgelegd, al mag hij geen contact hebben met andere verdachten uit het dossier. Als een van de grootste agenten in België heeft Bayat heel wat spelers uit 1A in zijn portefeuille.

Uit een rondvraag blijkt dat Bayat met nog vele clubs uit 1A zaken kan blijven doen. Slechts twee clubs houden de boot af. STVV laat weten in het verleden - op een dossier na - nooit met Bayat of Veljkovic gewerkt te hebben. "En we zijn hoegenaamd niet van plan om zaken met hen in de toekomst te doen", klinkt het.

Bij KV Oostende is sportief directeur Hugo Broos sceptisch: "Ik heb nooit zaken met hen gedaan en ik zie niet in hoe het nu opportuun kan zijn om met hen in zee te gaan. Het onderzoek loopt nog, maar ook daarna is de vraag in hoeverre je hen kunt vertrouwen."

Voordeel van de twijfel

In contrast reageren enkele clubs die vroeger vaak met Bayat samenwerkten dat ze niet van plan zijn hem nu zomaar de rug toe te keren. Bij Sporting Charleroi is directeur Pierre-Yves Hendrickx duidelijk: "Er is geen enkele reden waarom we in de toekomst geen zaken meer zouden doen met Bayat. Daarentegen hebben we vroeger nooit met Veljkovic gewerkt en dat zullen we in de toekomst ook niet doen."

Zulte Waregem geeft Bayat bij monde van CEO Eddy Cordier het voordeel van de twijfel: "Met Bayat hadden we altijd correcte afspraken en zaken. Als de beschuldigingen kloppen, zal hij een straf krijgen. Maar hij heeft onze club nooit geschaad. Als Bayat opnieuw opstart, zie ik voorlopig geen reden om niet met hem samen te werken."

Standard vraagt zich af of beiden hun makelaarsactiviteiten opnieuw zullen opnemen. Zo ja, zal Standard de deur niet zomaar dichtslaan: "Ze moeten wel administratief in regel zijn en zorgvuldig de nieuwe regelgeving van de Pro League respecteren. Als zij ons dan goede spelers tegen redelijke prijzen aanbieden, zien we geen reden om niet met hen samen te werken."

Ook Moeskroen vindt een nieuwe regelgeving belangrijk om samen te werken. CEO Paul Allaerts: "Er moet een rechtsgeldig kader komen tussen clubs en makelaars met rechten en plichten."

Onderzoek afwachten

Bij AA Gent heeft Bayat al meermaals spelers verhandeld. "Ik heb hem leren kennen als een uitstekend verkoper", zegt manager Michel Louwagie. "Hij heeft ons goede diensten bewezen bij uitgaande transfers, zonder dat iets onregelmatigs gebeurde. Maar of we nog met hem willen werken? Daarover weten we nu te weinig. Laat ons eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten."

Met dat standpunt staat AA Gent niet alleen. Ook KV Kortrijk, Lokeren, Eupen, Cercle en Genk wachten eerst het onderzoek af. "Wij rekenen erop dat het gerecht en de bond hun werk doen. Daarna zal er duidelijkheid zijn voor alle clubs", laat Genk weten.

Bij Cercle reageert voorzitter Frans Schotte: "Cercle draagt sportethiek hoog in het vaandel. Maar Veljkovic en Bayat zijn nog niet veroordeeld, dat moeten we ook in rekening nemen. Tien jaar geleden is er ook veel gekibbeld over de zaak-Ye, daar kwam toen weinig van. Hopelijk dooft deze zaak niet op dezelfde manier uit."

Lokeren denkt dat samenwerking sowieso niet mogelijk is zolang het onderzoek loopt: "Wij voelen dus geen dwingende nood om nu over die hypothetische vraag na te denken."

Anderlecht vindt de vraag over Bayat een "interne kwestie, die ze niet bespreken met de pers". Drie clubs, waaronder Waasland-Beveren en Antwerp, verkiezen geen enkel commentaar te geven.

Onderzoek afwachten
Beeld Photo News