Wie stopt met roken, krijgt korting: minister De Block verhoogt terugbetaling ‘stopmedicijn’

© ROBIN UTRECHT

Minister van Volks­gezondheid Maggie De Block geeft mensen die willen stoppen met roken een extra aanmoediging. Medicatie die ­rokers van de sigaret af helpt, laat ze sneller terug­betalen. En als het bij de eerste twee pogingen niet lukt, geen probleem. Ook voor de derde keer binnen de vijf jaar moet je minder diep in de ­buidel tasten. “Dit kan het beslissende duwtje in de rug zijn om te stoppen”, zegt De Block.

Arnout Gyssels en Jonas mayeur

Voor wie nu al het goede voor­nemen heeft gemaakt om op 1 januari te stoppen met roken, ­komen de nieuwe maatregelen net een maandje te laat. Maar vanaf februari helpt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) die goede voornemens een handje.

© BELGA

Dat doet ze door het ­medicijn Champix vlotter terug te betalen. De pillen verzachten de ontwenningsverschijnselen en onderdrukken de zin in een sigaret. Je kon die pillenkuur al voor een groot deel terugbetaald krijgen, maar de 50 euro voor het starterspakket moest je wel nog zelf ophoesten. Met die beperkte hoeveelheid kan een stopper zich twee weken redden. En hij kan nagaan of hij de pillen wel goed verdraagt, want in extreme gevallen kan de medicatie leiden tot psychologische pro­blemen of epilepsie.

“Die prijs schrikt sommigen toch af”, zegt De Block. “We willen die drempel zo veel mogelijk weg­nemen.” Dus zullen stoppende ­rokers zelf maar 14,80 euro be­talen aan de apotheker. En omdat stoppen met roken vaak niet in één keer lukt – gemiddeld hebben mensen vijf tot zeven pogingen nodig – zul je het voortaan drie keer terugbetaald kunnen proberen per vijf jaar. “De slaagkans neemt per serieuze poging gevoelig toe.”

“Een goede zaak”

© MEDIAHUIS

De Stichting tegen Kanker is in haar nopjes met de beslissing. “Zonder meer een goede zaak”, zegt tabacoloog Christine Plets. “Al is Champix alleen geen wondermedicijn. Begeleiding en doorzetting zijn even belangrijk. Wie rookt bovenop het medicijn, raakt niet van de sigaret af.”

Op het verlanglijstje van de Stichting staat ook nog een terugbetaling van nicotinevervangers, zoals pleisters en kauwgom. “Zeker voor mensen met een zware verslaving raden we die aan”, zegt Plets. “Alles samen kan een kuur daarvan tot 300 euro kosten. Best een zware dobber voor wie het niet al te breed heeft. Maar dat is praktisch moei­lijker te regelen. Champix is een erkend medicijn, pleisters en kauwgum niet.”

Toch zijn er veel rokers die het proberen met de pillen. In 2017 waren ze over heel België met 14.761. “We merken ook gewoon dat meer mensen van de sigaret af willen”, zegt Plets. Er is hoe dan ook nog veel werk voor de boeg. In ons land rookt nu ongeveer 20 procent van de bevolking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen