Archiefbeeld - Roemeens premier Viorica Dancila (l.) en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie (r.)
Volledig scherm
Archiefbeeld - Roemeens premier Viorica Dancila (l.) en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie (r.) © AP

Juncker heeft, enkele dagen voor start, twijfels over Roemeens EU-voorzitterschap

Enkele dagen voor de start van het Roemeense voorzitterschap van de Europese Unie stelt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zich de vraag of het land hiervoor wel klaar is. "Technisch" is Roemenië wel goed voorbereid, zegt Juncker in de Duitse krant Welt am Sonntag. "Maar ik geloof dat de regering in Boekarest nog niet volledig begrijpt wat het betekent om de EU-landen voor te zitten. Om omzichtig te handelen is het ook nodig bereid te zijn naar anderen te luisteren, en moet de vaste wil er zijn om de eigen strijdpunten naar de achtergrond te schuiven. En dat betwijfel ik."

7 reacties

  • Henri Levich Codenie

    5 jaar geleden
    Voorzitterschap van de EU betekent dat men kan beslissen waar het geld uit de grote Fundsruif naartoe gaat. Op dag 2 Roemenië in Schengen,.... Corrruptie en chantage zijn er ingebakken en elke politici beschermt de andere. Onder Ceaucescu had elkeen werk, zag men niemand dronken op straat of prostitutie. Nu zijn méér dan 6 miljoen gevlucht voor de democratie. Het EU-voozitterschap = de tweede foute beslissing na het lidmaatschap.
  • Gilbert Vermeersch

    5 jaar geleden
    Zij hebben en moeten evenveel recht hebben als alle EU landen, anders leren ze het nooit.
  • Peter Stadtfeld

    5 jaar geleden
    Voor Juncker zijn er twee democratieën , degene die in zijn pas lopen , en degene die niet in zijn pas lopen. De laatste soort moet hij niet........
  • HUBERT VANHOVE

    5 jaar geleden
    Is Juncker ooit klaar geweest om voorzitter te zijn het getuigd wel van hoogmoed om een ander land in vraag te stellen
  • Jacques Delalieux

    5 jaar geleden
    Het was een van de grootste flaters in de EU geschiedenis, om in 2007 al de ex-Oostblok landen zomaar in de EU op te nemen. Zij waren daartoe helemaal niet klaar en het heeft in de andere EU landen een hoop miserie veroorzaakt, zowel economisch als menselijk. Dat had geleidelijk aan moeten gebeuren en onder bepaalde voorwaarden.