Direct naar artikelinhoud
Seksueel misbruik

Amerikaanse verkrachter krijgt slechts 60 dagen cel: petitie wil rechter wraken

Amerikaanse verkrachter krijgt slechts 60 dagen cel: petitie wil rechter wraken

In de Verenigde Staten is er een internetpetitie opgestart om een rechter uit Montana af te zetten. De rechter had een man die zijn eigen dochter heeft verkracht een celstraf van slechts zestig dagen gegeven, omdat hij "meer tijd met zijn zonen zou kunnen doorbrengen". 

De uitspraak in een rechtszaak in de staat Montana, in het noordwesten van de VS, beroert de gemoederen. Een man stond terecht omdat hij zijn dochter van 12 verkracht had. Het openbaar ministerie vroeg een gevangenisstraf van 25 jaar, maar de rechter besliste dat een straf van nauwelijks 60 dagen volstond. 

Rechter John Mckeon hield rekening met de woorden van de moeder van het slachtoffer. Ze zei dat haar een man weliswaar "een verschrikkelijke keuze" gemaakt had, maar dat een straf van 25 jaar te zwaar zou zijn. Ook de moeder van de dader zei dat het leven van zijn zonen verwoest zou worden mocht hun vader niet langer deel uitmaken van hun leven. Een deskundige op het vlak van seksuele misdrijven had ook aangedrongen op rehabilitatie in plaats van opsluiting. 

De petitie is al meer dan 60.000 keer ondertekend. Op de webpagina van de petitie is onder meer te lezen dat de rechter "deed wat het beste is voor de dader, en niet voor het slachtoffer". De initiatiefnemers willen dan ook dat de beslissing herzien wordt en de rechter uit zijn functie ontzet.