Direct naar artikelinhoud
Automatisering

Waals minister wil 'robottaks' invoeren

Waals minister wil 'robottaks' invoeren

Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (PS) wil een belasting invoeren voor bedrijven die werknemers vervangen door machines. De maatregel zou laaggeschoolde arbeidskrachten moeten beschermen, maar coalitiepartner cdH is er niet voor te vinden.

"Het is duidelijk dat automatisering steeds meer ten koste gaat van de werkgelegenheid, vooral dan voor mensen die een laag of helemaal geen diploma hebben", zei Lacroix bij de presentatie van zijn beleidsnota voor de periode 2016-2017.

De 'robottaks' zou dus multinationals en grote bedrijven viseren die fysieke arbeid vervangen door machines of robots. "Bedrijven die een "buitensporige automatisering" doorvoeren, leggen een grote last bij de overheid", aldus Lacroix en hij benadrukt dat het Waals gewest werk maakt van de reïntegratie van werklozen op de arbeidsmarkt. 

cdH-minister Maxime Prévot is geen voorstander van zo'n taks. En ook de Waalse werkgevers zijn het idee van Lacroix, niet helemaal onlogisch, niet genegen. "Zo'n belasting zou bedrijven die moderniseren, bestraffen", zegt Vincent Reuter van de Union Wallone des Entreprises.