Brugpensioen houdt mensen van arbeidsmarkt

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA)© Photo news

© Photo News

thumbnail: Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA)
thumbnail: null

Amper 2,5 procent van de mensen die sinds 2017 op brugpensioen gingen, is terug aan het werk. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Mensen op brugpensioen moeten niet actief naar werk zoeken.

evg

Brugpensioen (nu bekend als SWT, stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag), staat weer volop in de aandacht nu Proximus zijn transformatieplannen bekendmaakte.

N-VA en Open VLD voelen weinig voor het systeem. Axel Ronse vindt het ‘sociaal en economisch onverantwoord’, zeker omdat weinig ouderen nadien opnieuw aan de slag gaan.

Lage motivatie

65 van de 2.644 mensen die sinds 2017 met brugpensioen gingen, zijn in 2018 opnieuw aan de slag. Volgens Muyters heeft dat alles te maken met het systeem zelf, en bijvoorbeeld niet met de VDAB. Mensen in SWT moeten niet actief op zoek gaan naar een job. Ze krijgen bovenop hun werkloosheidsuitkering een uitkering van hun ex-bedrijf. ‘Die mensen zijn moeilijk te motiveren om weer te gaan werken’, stipt Muyters aan.

Vanaf 2020 zal de minimumleeftijd voor SWT verhoogd worden naar 60 jaar. N-VA pleit voor een volledige uitdoving.