Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Antwerpen legt "wildgroei" van textielcontainers aan banden

Antwerpen legt "wildgroei" van textielcontainers aan banden

De stad Antwerpen wil paal en perk stellen aan de "wildgroei" van textielcontainers op het openbaar domein, waarvan niet altijd duidelijk is wat er met de ingeworpen kledij gebeurt. De non-profitkoepel De Collectie zal voortaan alle textielinzamelingen in Antwerpen coordineren. Er komen ook inzamelpunten verspreid over de stad en in containerparken. 

Vandaag staan er in Antwerpen textielcontainers van verschillende organisaties, die zonder veel overleg te werk gaan. De Collectie, een samenwerking tussen Oxfam, Wereld Missiehulp, Mensenzorg, Kindervriend en De Kringwinkel, kreeg nu de concessie voor alle textielinzameling toegewezen. "We zijn ervan overtuigd dat we samen veel meer oud textiel kunnen inzamelen dan tot op heden het geval was", zegt woordvoerder Frank Dingemans. "Bovendien zetten we maximaal in op lokaal hergebruik van het ingezamelde textiel."

De Collectie zal zowel tweedehandskledij, lakens en dekens als lappen stof inzamelen. Het ophalen en sorteren wordt mee gerealiseerd door sociale-economiebedrijven, wat 81 extra jobs oplevert. De organisatie zegt volop te gaan voor recyclage en upcycling. Afgedankt textiel kan bijvoorbeeld in meubilair verwerkt worden, stelt De Collectie. Op langere termijn wordt onderzocht of er op vezelsoort kan gesorteerd worden om er duurzame isolatiematerialen van te maken.

De huidige textielcontainers verdwijnen overal, maar er komen wel nieuwe inzamelpunten in de plaats. Er lopen gesprekken met bpost en de NMBS en ook stedelijke gebouwen komen in aanmerking om een container te herbergen. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Philip Heylen (CD&V) opende donderdag alvast een inzamelpunt aan bibliotheek Permeke bij het De Coninckplein.