Aanslag Joods Museum: herkomst kalasjnikov achterhaald, duidelijke link met ISIS en aanslag Zaventem

© BELGA

Op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum hebben de juryleden vrijdagochtend informatie gekregen over het onderzoek naar de spullen waarmee beschuldigde Mehdi Nemmouche in Marseille werd betrapt zes dagen na de aanslag. Ze vernamen onder meer dat het zware wapen dat hij bij zich had, oorspronkelijk in Kroatië werd geleverd. Ook zijn er duidelijke linken te leggen tussen Mehdi Nemmouche en terreurgroep Islamitische Staat, en met de terroristen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel.

De spullen van Nemmouche werden na zijn arrestatie grondig onderzocht. Van de wapens die hij bij zich had, heeft onderzoek uitgewezen dat ze werden gebruikt bij de dodelijke raid op het Joods Museum op 24 mei 2014. In de akte van beschuldiging legt het parket uit dat onderzocht werd waar de wapens oorspronkelijk vandaan kwamen.

© BELGA

Kroatië

Het serienummer op het wapen van het type Kalasjnikov leerde de speurders dat het wapen oorspronkelijk op 11 november 1998 werd geleverd in het Kroatische Golubic. De Kroatische autoriteiten konden de speurders niet wijzer maken over het verdere traject van het wapen.

Daarnaast droeg Nemmouche ook nog een revolver bij zich. Dat bleek van Spaanse makelij. Volgens het Spaanse wapenregister werd het niet meer gebruikt sinds 2001. Vijf jaar later verkocht een gespecialiseerde handelaar in Spanje het als “onklaar” gemaakt wapen aan iemand die zich voordeed als een Duitser. Het bleek om een gestolen identiteit te gaan, waarmee in dezelfde winkel zes wapens aangeschaft werden.

Naast de wapens bevatte ook de computer die Nemmouche bij zich had, opmerkelijke informatie. Op de harde schijf vonden de speurders verschillende opeisingsfilmpjes over de aanslag op het museum. De stem die daarop te horen is, lijkt die van Nemmouche te zijn. Verschillende elementen wijzen er bovendien op dat de filmpjes zijn opgenomen in de kamer in Molenbeek waar Nemmouche een tijdje verbleef.

Islamitische Staat

Ook bleek uit de akte van beschuldiging een duidelijke link met Islamitische Staat. Vier Franse journalisten die tussen juni 2013 en april 2014 in Syrië gevangen gehouden werden door ISIL, het latere ISIS, herkennen Mehdi Nemmouche formeel als één van hun bewakers tijdens die gevangenschap. Nemmouche zou zich daar Abou Omar laten noemen hebben.

Bij zijn arrestatie, op 30 mei 2014 in Marseille, had Nemmmouche ook een laptop, een fototoestel en verschillende SD-kaarten bij waarop in totaal 13 video’s of videofragmenten stonden. In die video’s eist een man buiten beeld de aanslag op. Diezelde Franse journalisten herkennen die stem als die van Mehdi Nemmouche.

Aanslag Zaventem

Het is niet de enige link tussen Mehdi Nemmouche en ISIS. De vier Franse journalisten herkenden tussen hun gijzelnemers ook Najim Laachraoui, één van de mannen die zich op 22 maart 2016 opblies op de luchthaven Brussels Airport, een aanslag die wel door ISIS werd opgeëist.

Na de aanslagen van 22 maart 2016 kon de politie in Schaarbeek ook een computer terugvinden die de terroristen hadden gebruikt om te communiceren met hun kompanen in Syrië. Op die computer is een audiobestand aangetroffen waarin diezelfde Najim Laachraoui het idee oppert om een bekend persoon te ontvoeren en in ruil voor diens leven de vrijlating te eisen “van gevangen gehouden broeders en zusters, zoals Nemmouche”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen