Tweede verdachte aanslag Joods Museum geen onbekende in misdaadmilieu

Een tekening van de start van het proces-Nemmouche (tweede van rechts). © palix

Nacer Bendrer, de tweede beschuldigde op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum van België, was allesbehalve een brave burger. Dat moet tenminste blijken uit de akte van beschuldiging die het federaal parket voorleest.

Daarin wordt onder meer melding gemaakt van een klacht tegen Bendrer voor een poging tot afpersing, in het misdaadmilieu van Marseille. Bendrer werd intussen voor die feiten tot vijf jaar cel veroordeeld, maar ging tegen die veroordeling in beroep.

Nog voor hij voor de aanslag in het vizier van het gerecht kwam, had Bendrer al tien veroordelingen opgelopen. Nadat hij door het Belgische gerecht voorwaardelijk was vrijgelaten in het onderzoek naar de aanslag, trok hij opnieuw de aandacht van het Franse gerecht.

Kalasjnikov

In april 2017 legde een man uit Marseille, K.F., immers klacht neer tegen Bendrer omdat die laatste hem thuis zou zijn komen bedreigen. Bendrer zou samen met een andere man aangebeld hebben bij het slachtoffer en geprobeerd hebben de woning binnen te dringen. De twee zouden daarbij gewapend geweest zijn met een kalasjnikov.

Volgens K.F. had Bendrer ooit een zak met wapens gestolen van zijn broer M.F., omdat hij van mening was dat de familie F. hem geld schuldig was. Twee van die gestolen wapens werden nadien aangetroffen in de verblijfplaats van Bendrer, toen die opgepakt werd in het onderzoek naar de aanslag. In 2014 zou Bendrer M.F. ook uit de weg hebben laten ruimen en nadien een som van 100.000 euro geëist hebben van diens broer K.F.

Nemmouche

Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte voor de aanslag op het Joods Museum van België, zou de dag voor de aanslag in het museum geweest zijn. Dat blijkt tenminste uit bewakingsbeelden van het museum, zo staat in de akte van beschuldiging die het federaal parket voorleest op het Brusselse assisenhof.

Op de beelden van de bewakingscamera’s van het Joods Museum duikt op 23 mei 2014, rond 15.30 uur een man op die een kort gesprek heeft met musuemmedewerker Alexandre Strens en vervolgens vertrekt. De man draagt een donker kostuum met een lichtkleurig hemd en een das met lichte en donkere kleuren.

Die beelden zijn herhaaldelijk geanalyseerd en vergeleken met bewakingsbeelden van de aanslag en andere elementen van het dossier. Daaruit blijkt dat de man die op 23 mei te zien is, qua fysionomie overeenkomt met de dader van de aanslag, en dat zijn haarkleur, -implanting en coupe overeenstemt met het haar van Mehdi Nemmouche. De kleren van de man op 23 mei lijken ook sterk op de kleren die Mehdi Nemmouche aanhad bij zijn arrestatie in Marseille, net als zijn schoenen. Die schoenen vertonen ook een zekere gelijkenis met de schoenen van de schutter.