Direct naar artikelinhoud
Energie

Regering wil snel 7 nieuwe gascentrales laten bouwen

Premier Charles Michel.Beeld Tim Dirven

Om de kernuitstap in 2025 te kunnen halen, wil minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) op korte termijn 7 nieuwe gascentrales laten bouwen. De ontslagnemende regering heeft daartoe een wetsontwerp klaar om gascentrales te steunen of zelf te bouwen. De minderheidsregering van premier Michel moet nu op zoek naar een meerderheid in het parlement.

De ministerraad heeft vrijdag zijn fiat gegeven voor het steunmechanisme dat de bouw van gascentrales een duw in de rug moet geven. Het wetsontwerp van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) verhuist nu naar de Raad van State en moet nadien groen licht krijgen in de Kamer.

Een studie van netbeheerder Elia toonde aan dat er 3,6 GW aan nieuwe capaciteit nodig is om de bevoorradingszekerheid te garanderen wanneer de zeven kerncentrales die ons land telt, in 2025 de deuren sluiten. Het capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) voorziet in een vergoeding voor wie investeert in gascentrales, vraagbeheer of energieopslag.

Mechanisme

Het mechanisme rust op de organisatie van twee veilingen: één vier jaar voor het leverjaar en één voorafgaand aan elk leverjaar. Dat gebeurt op basis van berekeningen van Elia. Volgens de minister garandeert dat mechanisme de laagste prijzen.

“Ons doel is ten laatste in 2021 de eerste aanbesteding te lanceren, om op die manier over voldoende tijd te beschikken voor de bouw van gascentrales”, zegt de minister. Volgens haar plan zouden de 7 gascentrales over zes jaar opstarten. 

Bij Elia wordt tevreden gereageerd op de beslissing over het steunmechanisme. “Volgens onze analyse is dit de beste manier om de bevoorradingszekerheid ook op lange termijn te blijven garanderen”, stelt de hoogspanningsnetbeheerder. Hij wijst er nog op dat de tijd dringt: “We hopen dat dit zo snel mogelijk wordt goedgekeurd in het parlement.”

Op tijd?

De vraag is of het plan er op tijd komt. De studie van Elia over de benodigde vervangingscapaciteit dateert al van eind 2017. De netbeheerder drong toen al aan op politieke beslissingen tijdens deze regeerperiode, anders zouden de vier grootste nucleaire centrales ook na 2025 open moeten blijven.

Twee grote kerncentrales sluiten bovendien al over vier jaar: Doel 3 in oktober 2022 en Tihange 3 vier maanden later. Het tekort dat daardoor kan ontstaan, zou volgens Marghem opgelost kunnen worden door stroominvoer uit het buitenland en geplande hernieuwbare energiebronnen.