Direct naar artikelinhoud
Congo

Martin Fayulu vecht verkiezingsuitslag aan bij Grondwettelijk Hof

Martin Fayulu sprak gisteren van een “electorale staatsgreep”.Beeld AP

Martin Fayulu gaat de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo aanvechten voor het Grondwettelijk Hof in Kinshasa. Fayulu claimt de overwinning, maar volgens de kiescommissie (Céni) kwam de andere oppositiekandidaat, Felix Tshisekedi, als winnaar uit de stembusgang van 30 december.

De kiescommissie riep Félix Tshisekedi uit tot winnaar met 38,57 procent van de stemmen. Fayulu behaalde volgens Céni 34,8 procent, waarop hij gewag maakte van een “electorale staatsgreep”. Volgens de Congolese bisschoppenconferentie (Cenco) komen de resultaten van de presidentsverkiezingen bijvoorbeeld “niet overeen” met de gegevens van de Kerk. Op basis van eigen waarnemers is volgens hen Fayulu de winnaar.

Fayulu sprak vrijdag zelf van een riante overwinning met 61 procent van de stemmen. Félix Tshisekedi behaalde volgens hem maar 18 procent.

“We zullen beroep aantekenen bij het Grondwettelijk Hof”, zegt Eve Bazaiba, een woordvoerder van Fayulu. Zelf kondigde Fayulu voor honderden militanten op de partijzetel in Kinshasa aan dat hij zaterdag beroep aantekent. Hij riep de militanten ook op om hem te vergezellen naar het Hof.

Lees ook

Lees ook
Beeld AFP

‘Historische’ zege zaait twijfel in Congo

De deadline om beroep aan te tekenen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen is zaterdag. Het Grondwettelijk Hof heeft na een klacht zeven dagen tijd om de betwistingen te onderzoeken.

Europa vraagt publicatie

Het kamp-Fayulu zal ook aan de voorzitter van de kiescommissie, Corneille Nangaa, vragen om de processen-verbaal van de stembureaus te tonen aan getuigen en waarnemers uit binnen- en buitenland. “We verwachten niet dat het Hof de verkiezing annuleert, maar wel de hertelling van de stemmen.” 

Eerder vandaag had ook de Europese Unie daarom gevraagd. “Het is belangrijk voor de geloofwaardigheid van het proces dat Céni zijn werk voortzet in overeenstemming met de kieswet”, onderstreepte de woordvoerster van Europees buitenlandminister Federica Mogherini in een mededeling.

De Europese Unie maande ook opnieuw alle politieke spelers in Congo tot kalmte aan. “Elke betwisting van de resultaten moet op vreedzame wijze gebeuren, via een beroep op de voorziene procedures en een politieke dialoog tussen alle betrokken partijen, om een voltooiing van het democratische proces mogelijk te maken”, zo klonk het in de mededeling.

De door uittredend president Joseph Kabila gesteunde kandidaat Emmanuel Ramazani Shadary behaalde volgens de kiescommissie 23,8 procent, achter de twee opposanten. Anderzijds deden de laatste dagen geruchten de ronde dat er een akkoord gesloten werd tussen Tshisekedi en uittredend president Joseph Kabila. De winnaar van de presidentsverkiezingen moet alleszins Kabila opvolgen, die het land zeventien jaar lang autoritair bestuurde. Het zou de eerste machtswissel worden in het land via de stembus.