Direct naar artikelinhoud
Fietsdiefstallen

'Stinkslot' moet fietsendief laten kokhalzen van de stank

'Stinkslot' moet fietsendief laten kokhalzen van de stank

Een bedrijf uit het Amerikaanse San Francisco heeft een fietsslot ontwikkeld dat gevuld is met stinkende gassen die vrijkomen als je het openbreekt. De zogenaamde SkunkLock moet een einde maken aan de nog steeds toenemende plaag van fietsdiefstallen. 

Het 'stinkslot' is bedacht door de uitvinders Daniel Idzkowski en Yves Perrenoud. Een vriend van Idzkowski liet zijn elektrische fiets met twee sloten van 120 dollar buiten staan om te lunchen. Toen hij terugkwam, was zijn fiets desondanks gestolen. "Ik besefte dat er werkelijk geen oplossing is voor dit probleem", zegt Idzkowski tegen The Guardian. "Het kost minstens 100 dollar om de kansen van een dief die je fiets wil stelen enigszins in te perken." Toch bleek ook 240 dollar onvoldoende om diefstal te voorkomen.

De SkunkLock is een fietsslot gemaakt van koolstof en staal. In een holte zitten drie soorten drijfgassen waarvan de samenstelling onbekend is. Als een dief zo'n dertig procent van het slot heeft doorgeknipt of -gezaagd, spuiten de gassen in de richting van de boosdoener, aldus het uitvindersduo tegen The Guardian.

Pepperspray

"Het zorgt vrijwel meteen voor kokhalzen en bemoeilijkt het ademen", aldus Idzkowski. "De symptomen zijn vergelijkbaar met pepperspray." Uit testen zou blijken dat het gas tot op drie meter dieven zou wegjagen. De gebruikte materialen zouden voldoen aan de Amerikaanse en Europese normen.

'Fietsslotfabrikanten moeten hun energie steken in het dieven moeilijker maken om sloten open te breken'
Martijn Van Es (woordvoerder Nederlandse fietsersbond)

"Dit is de zoveelste versie van een innovatief fietsslot", zegt woordvoerder Martijn van Es van de Nederlandse Fietsersbond. "Er bestaan al sloten die je met je telefoon kunt openmaken, of die lawaai maken als ze worden opengebroken. Maar zoals bij alles is ook hier wat op te verzinnen: bijvoorbeeld een deken dat je over het slot heen legt om de gassen te maskeren."

Crowdfunding

Van Es stelt dat het beter is als fietsslotfabrikanten energie zouden steken in het voor dieven zo moeilijk mogelijk maken om sloten open te breken. In 2015 werden er in België 34.150 fietsdiefstallen gepleegd. Dat zijn zo'n honderd gestolen fietsen per dag. Naar schatting doet nauwelijks een derde van de slachtoffers van fietsdiefstal aangifte bij de politie. 

De SkunkLock is nog niet op de markt. De ontwerpers hebben namelijk geen geld om het commercieel te ontwikkelen en hebben daarom een crowdfundingcampagne opgestart. Wie 99 dollar stort, krijgt in juni 2017 een SkunkLock thuisgestuurd. De campagne heeft al ruim achtduizend dollar opgehaald. Perrenoud en Idzkowski mikken op twintigduizend dollar. 

Bekijk hier de demonstratievideo die de ontwerpers op YouTube plaatsten.