Theresa May: ‘Verenigd Koninkrijk verlaat de EU op 29 maart’

© AFP

In het Britse Lagerhuis heeft premier Theresa May woensdag gezegd dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart verlaat. De Unie zou een verlenging van de onderhandelingsperiode voor de brexit pas overwegen als er een geloofwaardig alternatief brexitplan op tafel ligt, beweerde May.

May zei herhaaldelijk dat de Britten in 2016 stemden voor het verlaten van de Europese Unie, en dat het parlement die wens ten uitvoer moet brengen. Dinsdagavond verwierp het Britse Lagerhuis het door May onderhandelde brexitakkoord.

Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn diende daarop een motie van wantrouwen in, die woensdagavond gestemd zal worden. Om iets na 14 uur heeft Corbyn het debat over die motie afgetrapt. Hij benadrukte dat een regering nooit eerder een stemming met 200 stemmen verloor.

‘Deze Frankensteindeal is nu officieel dood, en de eerste minister probeert anderen hiervan de schuld te geven’, aldus Corbyn, die het ontslag van de regering wil. ‘Als een regering haar wetgeving niet door het parlement kan krijgen, dan moet ze naar het land trekken voor een nieuw mandaat, en dat moet van toepassing zijn als het om de prominente zaak van de dag gaat’, zei hij, verwijzend naar de brexit.

Hij verweet May twee jaar verspild te hebben door koppig door te gaan met haar brexitplan, zonder te luisteren naar het parlement. In haar antwoord zei May dat nieuwe verkiezingen ‘het slechtste zou zijn dat we kunnen doen’. ‘Het zou de verdeeldheid dieper maken terwijl we eenheid nodig hebben, het zou chaos brengen terwijl we zekerheid willen.’ Het parlement moet het werk afmaken en de brexit ten uitvoer brengen, aldus May, terwijl verkiezingen enkel vertraging zouden brengen. De premier had verwacht dat Corbyn dinsdagavond zijn alternatief voor de brexit uit de doeken doen, ‘maar er kwam niets’.

Volgens haar weigerde Corbyn ook zijn standpunt te verduidelijken over een vertrek uit de Europese Unie, terwijl haar partij duidelijk is over het feit dat ze het referendum willen respecteren.

May zei er alle vertrouwen in te hebben dat haar regering het vertrouwen van het Lagerhuis zal behouden. Daarna wil ze uiteenzetten hoe de regering de toekomstige brexitonderhandelingen zal aanpakken. ‘Het doel is vast te stellen wat nodig is om de steun van het Lagerhuis te krijgen’, aldus May, die de Europese Unie wil briefen over de resultaten als de gesprekken hun vruchten afwerpen.

De algemene verwachting is dat May de stemming zal overleven. Of zoals John Whittingdale, die eind januari nog een brief ondertekende waarin een vertrouwensstemming over de positie van May werd gevraagd, het verwoordde: ‘Ik zal deze namiddag voor de regering stemmen omdat ik uiteraard wil dat de conservatieve regering verdergaat’.

De stemming vindt plaats om 20 uur Belgische tijd.

David Cameron betreurt niet dat hij brexit-referendum organiseerde

David Cameron, die tussen 2010 en 2016 de Britse eerste minister was, betreurt niet dat hij drie jaar geleden een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie organiseerde. Dat heeft hij woensdag aan de BBC gezegd, daags nadat het felbevochten brexit-akkoord van zijn opvolgster Theresa May door een overweldigende meerderheid van de Britse parlementsleden naar de prullenmand verwezen werd.

Cameron werd door de openbare omroep BBC onderschept toen hij wou gaan joggen. ‘Ik hoop dat (Theresa May) de (vertrouwens)stemming vanavond wint en ik ben er zeker van dat dat ook zo zal zijn’, zei hij. ‘Ik hoop dat het parlement vervolgens overeenstemming vindt over een alternatief voor het akkoord.’

Op dat ogenblik wilde Cameron het op een lopen zetten, maar toen de BBC-journalist hem vroeg of hij betreurde in 2016 een referendum over de brexit te hebben georganiseerd, beet hij toch van zich af. ‘Ik betreur niet dat ik een referendum heb georganiseerd. Het was een belofte die ik twee jaar voor de parlementsverkiezingen van 2015 deed, ze stond in een verkiezingsmanifest, het referendum werd bij wet goedgekeurd door zes op de zeven parlementsleden van alle partijen.’

‘Natuurlijk spijt het mij dat we het referendum hebben verloren, dat spijt mij ten zeerste’, ging Cameron verder. ‘Ik leidde de campagne om in de EU te blijven en ik betreur nu natuurlijk de moeilijkheden en de problemen die we hebben bij onze pogingen om het resultaat van het referendum te implementeren.’

Cameron beseft naar eigen zeggen dat hij niet de juiste persoon is om veel commentaar te leveren: ‘Dat zal niet helpen’. Maar hij blijft premier May wel steunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content