Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Werk van Banksy op garagemuur wisselt voor “veel geld” van eigenaar

Het werk op de garage toont de asregen van een brandende container, die neerdaalt over een kind.Beeld AP

Een werk van de illustere straatartiest Banksy, dat voor Kerstmis plots was opgedoken op de muur van een garage in Wales, is voor “een bedrag van 6 cijfers” van eigenaar gewisseld. De koper, een galerijhouder uit het Zuidoost-Engelse graafschap Essex, wil het kunstwerk nog zeker 2 jaar in Port Talbot laten. Dat melden Britse media.

Het werk was eind vorig jaar opgedoken op de garagemuur van een staalarbeider in het Welshe industriestadje. Het toont een jongen met een slee, die met gestrekte armen en uitgestoken tong veronderstelde sneeuwvlokken opvangt. 

Een blik om de hoek volstaat om te begrijpen dat het niet om sneeuw, maar om asregen uit een brandende container gaat die over de jongen neerdaalt. De locatie is niet toevallig gekozen, want Port Talbot huisvest het grootste staalbedrijf van Groot-Brittannië.

Expositie

De koper, de Engelse galerijhouder John Brandler, wil het kunstwerk nog minstens 2 jaar in Port Talbot houden om het toerisme in de verouderde industriestad aan te zwengelen. Brandler is voorts van plan een expositie te houden met ander werk van de mysterieuze kunstenaar. Hij hoopt zo “tonnen toeristen” naar Port Talbot te lokken.

Welk bedrag hij voor het werk van Banksy overhad, is niet bekend.

Japan

Aan de andere kant van de wereld, in Tokio, breekt men zich intussen het hoofd over een graffitiwerk dat rond nieuwjaar opdook op een stationsmuur. Het toont een rat met een paraplu en een tas. 

De gouverneur van de prefectuur Tokio, Yuriko Koike, zei donderdag op Twitter dat ze veronderstelt dat het werk “een geschenk van Banksy aan de stad” is. Graffiti spuiten is in Japan “onaanvaardbaar”, zo citeerde het agentschap Kyodo een medewerker van het gemeentebestuur. Maar mocht het om een authentieke Banksy gaan, zal het werk toch intact gelaten worden.

Behalve dat hij uit Bristol komt en in de jaren 90 naar Londen verhuisde, is over de identiteit van Banksy weinig bekend. Hij verwierf faam met maatschappijkritische en veelal controversiële thema’s. 

Meer over Banksy

Meer over Banksy
Beeld AFP

Het zelfvernietigende meisje van Banksy: kunst of niet?

Banksy-expo Brussel was te mooi om waar te zijn