Direct naar artikelinhoud
Top Trump-Kim

Trump en Kim Jong-un ontmoeten elkaar eind februari een tweede keer

President Trump en Kim Jong-un tijdens hun eerste top, vorige zomer in SingaporeBeeld AFP

Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zullen elkaar eind februari een tweede keer ontmoeten. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. Waar de ontmoeting zal plaatsvinden, is nog niet aangekondigd.

“De president kijkt ernaar uit voorzitter Kim te ontmoeten op een plaats die later nog wordt aangekondigd”, zei Trumps woordvoerster Sarah Sanders na een anderhalf uur durende ontmoeting tussen Trump en Kims rechterhand Kim Yong-chol in het Oval Office.

Tijdens de ontmoeting werden de denuclearisering en de tweede ontmoeting besproken.

Speculaties

Kim Jong-chol, Pyongyangs belangrijkste onderhandelaar, kwam in de VS aan terwijl de speculaties over een nieuwe top al toenamen. Vietnam wordt nu genoemd als locatie, ruim een halfjaar nadat beide leiders elkaar voor het eerst spraken in Singapore.

Met een nieuwe top willen de VS bereiken dat Noord-Korea eindelijk concrete stappen gaat nemen om zich te ontdoen van het kernwapenarsenaal dat het land in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Hoewel de Noord-Koreaanse leider in Singapore akkoord ging met nucleaire ontwapening, heeft Kim geen stappen gezet in die richting. 

Kim Yong Chol, midden, donderdag op de luchthaven van Peking. Hij vloog daarna door naar Washington.Beeld AFP

Integendeel, sindsdien nemen de berichten alleen maar toe dat Noord-Korea doorgaat met de verdere ontwikkeling en het in stand houden van kernwapens en raketten. De Amerikaanse vicepresident Pence erkende dat ook deze week volmondig. Terwijl Trump voortdurend roept dat de relatie met Kim goed is, benadrukte Pence dat Noord-Korea actie moet gaan ondernemen.

“Wij wachten nog steeds op concrete stappen van Noord-Korea om het kernwapenarsenaal te ontmantelen dat onze bevolking en onze bondgenoten bedreigt”, aldus de vicepresident.

Kim duikt op in China

Tekenend voor de weinige vooruitgang, was het afzeggen van besprekingen tussen Pompeo en Kim Jong-chol eind vorig jaar in New York. Maar de jongste dagen kwamen er steeds meer aanwijzingen dat beide landen vooruitgang boeken in het overleg over een tweede topontmoeting. 

Opvallend was ook dat de Noord-Koreaanse leider vorige week plotseling opdook in China, nadat hij in zijn nieuwjaarsrede zijn ongenoegen had geuit over het gebrek aan vooruitgang in de besprekingen met Washington. Kim hoopt dat de dooi in de relatie leidt tot het opheffen van de knellende economische sancties.

“Een tweede top moet resultaten opleveren die verwelkomd zullen worden door de internationale gemeenschap”, aldus Kim in de Chinese hoofdstad Peking waar hij sprak met president Xi Jinping. Voor de Singapore-top overlegde Kim ook met de Chinese leider. China is Noord-Korea’s enige bondgenoot en de belangrijkste handelspartner. 

Het nucleaire testcentrum Punggye-ri van Noord-Korea. Pyongyang zei vorig jaar dat het Punggye-ri had ontmanteld. Er zijn echter steeds meer berichten dat Noord-Korea de nucleaire infrastructuur van het land in stand houdt.Beeld AP

Laatste struikelblokken

Ook Kim Jong-chol dook donderdag op in Peking, waarna hij doorvloog naar de VS. Een Witte Huis-functionaris repte donderdag van “een heleboel positieve zaken” met betrekking tot Noord-Korea’s nucleaire ontwapening. Hij gaf geen verdere details maar hij benadrukte dat Trump uitkeek naar een tweede top.

De besprekingen vrijdag in Washington moesten de laatste struikelblokken wegnemen zodat de top kan plaatsvinden. Kim Jong-chol bezocht in juni eveneens Washington om de eerste top tussen Trump en Kim mogelijk te maken. 

Behalve de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea’s, wordt nu ook Vietnam genoemd als ontmoetingsplek. Kim was al van plan het land, een bondgenoot van China, in februari te bezoeken. Ook Zweden is mogelijk een optie. Een Noord-Koreaanse onderminister bezoekt Zweden binnenkort, mogelijk voor overleg met Stephen Biegun, de Noord-Korea-gezant van de Amerikaanse regering.

In Zuid-Korea wordt gehoopt dat een tweede top tussen Trump en Kim leidt tot verdere ontspanning tussen beide kemphanen. Zuid-Korea noemde Noord-Korea deze week in een defensierapport niet meer een ‘vijand'.Beeld AP