Wat na het tijdperk van fossiele brandstoffen ? VITO werkt aan oplossingen

Sponsored by VITO

Fossiele brandstoffen waren het symbool van de industriële revolutie en hebben voor een grote economische groei gezorgd. Ze lagen mee aan de basis van hoe onze wereldeconomie er vandaag uitziet. Maar helaas zijn ze ook mee de oorzaak van grote problemen met het klimaat, het milieu en onze gezondheid.

Olie en gas zijn niet langer de energievormen waar Vlaanderen en rest van de wereld op moeten rekenen. Want de ecologische voetafdruk en de impact ervan op het milieu zijn gigantisch. Maar ook zijn fossiele brandstoffen per definitie eindig. Daarom moeten we op zoek naar nieuwe energievormen, duurzamere materialen en de vermindering van energieverbruik.

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, kiest resoluut voor de technologische richting in deze zoektocht. Om stappen te zetten in de strijd tegen een opwarmende aarde maakt de organisatie de gedurfde keuze om Vlaanderen via innovatie naar een duurzamere samenleving te leiden.

https://www.facebook.com/VITObelgium/videos/1074198402760068/

 

Transitie versnellen naar een duurzamere wereld

De hoofddoelstelling van VITO is de noodzakelijke transitie richting die duurzamere wereld versnellen. En dat doet de organisatie door het innovatierisico voor bedrijven weg te nemen en in te zetten op de versterking van het economisch en maatschappelijk weefsel in Vlaanderen.

Daarom werkt VITO onder ander aan volgende, veelbelovende projecten om Vlaanderen in de richting van de circulaire economie, schonere energie en een duurzame chemie  te helpen :

  1. Diepe geothermie: gebruik maken van de warmte in de diepe (op meer dan 4 km diepte) ondergrond zal een onmisbare schakel vormen in de hernieuwbare energiemix van de toekomst.
  2. De afhankelijkheid van de chemische sector van fossiele grondstoffen verminderen en de energiebehoefte laten dalen
  3. En de introductie van korte materiaalcycli om wereldwijd ecosystemen op te zetten voor een circulaire economie.

VITO blijft niet aan de zijlijn staan en steekt haar nek uit om via technologie het duurzaam Vlaanderen van morgen mogelijk te maken.

fossiele brandstoffen diepe geothermie
Meer