Voorzitter Waals Parlement: “Deadline CETA respecteren, is niet mogelijk”

© Belga

Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) meent dat het niet mogelijk is om tegen maandagavond een akkoord te hebben over het CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. De EU en Canada geven ons land tot maandagavond de tijd om het verdrag al dan niet goed te keuren, maar die deadline kan niet gehaald worden, zei Antoine maandagochtend op Bel-RTL.

vtvn

Antoine spreekt van een “marmelade van teksten” en vindt dat de auteurs van het verdrag daar orde in moeten scheppen. “We willen transparantie en dat de democratie gerespecteerd wordt”, aldus Antoine. “Er zijn veel toegevingen gedaan maar nog niet genoeg”. Het verzet van het Waals Gewest nu mag niemand verbazen, meent Antoine. Het Waals Parlement heeft immers al op 27 april een gedetailleerde resolutie over het CETA goedgekeurd, na twee jaar werk. Om 13 uur praten de verschillende regeringen van ons land samen over het CETA tijdens een vergadering van het zogeheten Overlegcomité.

De Europese Commissie heeft "niet de gewoonte om met ultimatums" te werken. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Jean-Claude Juncker maandag verklaard over de aanslepende onderhandelingen over de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Hij stipte aan dat CETA ook op tafel blijft liggen indien de geplande top van donderdag niet kan doorgaan.

CETA moet normaliter donderdag ondertekend worden op een Europees-Canadese top in Brussel, maar door het aanhoudende verzet van de deelstaten in Franstalig België kan ons land het licht niet op groen zetten. Daardoor dreigt de top in het water te vallen.

De woordvoerder beklemtoonde dat de Commissie de voorbije dagen alles in het werk heeft gesteld om tegemoet te komen aan de verzuchtingen. "Het is nu aan België en zijn instanties om zich over te buigen over wat op tafel ligt." "We moeten geduld hebben", zo voegde hij toe. De zegsman beklemtoonde dat de Commissie "het grootste respect heeft voor de constitutionele orde" in België.

Om 13.00 uur start een uitzonderlijk overlegcomité tussen het federale niveau en de deelstaten. Later op maandagavond heeft premier Charles Michel contacten met Juncker, Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau.

Zondag had Donald Tusk in een gesprek met premier Charles Michel bevestigd dat Europa ten laatste maandagavond van ons land wil weten of het handelsverdrag met Canada groen licht krijgt. Indien Wallonië dan nog steeds weigert te tekenen, zal er geen uitstel worden verleend en zal de Europees-Canadese top die donderdag was voorzien, niet plaatsvinden.

De Europese Commissie maakte zondag ook een ontwerpverklaring over aan Waals minister-president Paul Magnette (PS) over de bescherming van investeringen, één van de twistappels rond het handelsakkoord met Canada (Ceta) in de weg staan. Volgens een Europese diplomaat worden “alle reserves van Magnette beantwoordt”, maar in Wallonië klinkt het dat een aantal aanpassingen werden teruggeschroefd.

Het Waalse Parlement heeft trouwens als enige het vrijhandelsakkoord CETA tussen Europa en Canada verworpen. 3,5 miljoen Walen houden zo een economische deal tegen die de welvaart van 500 miljoen Europeanen moet verhogen. Begrijpelijk dat onze premier en EU-commissaris Marianne Thyssen in de grond kruipen van schaamte. Maar voor milieuorganisaties en linkse ngo’s is Wallonië de spreekwoordelijke onooglijke Gallische nederzetting die als enige verzet pleegt tegen de overheersende Romeinen. Met Waals minister-president Paul Magnette (PS) als Magnetix. We proberen u wegwijs te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen