© dominique turnbull

Myriam (19) is moslima en Miss België-finaliste: “Zonder mijn geloof voel ik me leeg”

Ze woont in hartje Molenbeek en is een praktiserende moslima met Marokkaanse roots. En toch voelt Myriam Sahili (19) zich op haar plaats in de finale van Miss België. Met haar deelname wil ze komaf maken met vooroordelen. “Zonder mijn geloof voel ik me leeg, maar de islam moet dringend weg van de clichés. Weg van de onaangepaste moslim die hele dagen niet anders doet dan nors kijken.”

Benjamin Praet

Ze is bloedmooi, perfect tweetalig én moslima. Streng religieus zelfs, uit een traditioneel Marokkaans gezin dat naar de moskee gaat – “dat beurt me op als ik een slechte dag heb” –, de ramadan volgt en geen alcohol drinkt of varkensvlees eet. “Zonder de islam voel ik me leeg. Ik verlies mijn houvast en mijn gedrevenheid. Ik raak in de war.”

Myriam, een studente ­Communicatie, kan de eerste moslima worden die de titel binnenhaalt. “Weer een bom uit Molenbeek”, wordt gegrapt. Maar haar geloof en haar deelname aan een missverkiezing, het lijkt een moeilijke spreidstand. Het ene moment bidden, daarna in een niemendalletje de catwalk op voor een fotoshoot. Zo ziet ze het zelf niet. “Integendeel, ik wil duidelijk maken dat die uitersten perfect samengaan. Ik zal mijn geloof nooit verstoppen of verloochenen. Als vrouw mag je vrij en zelfstandig zijn, zolang het elegant blijft. Poseren in bikini kan zeker. Dat is niet in strijd met de islam. Maar als het echt sexy of suggestief wordt, pas ik.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER