© REUTERS

De Bruyne genomineerd voor Ballon d’Or, Hazard niet

Kevin de Bruyne is een van de 30 genomineerden voor de Ballon d’Or. Elk jaar reikt France Football de prestigieuze prijs uit aan de beste voetballer van het moment. Eden Hazard, die vorig jaar achtste werd, is dit jaar niet geselecteerd.

mawe, jvh

Gedurende de hele dag maakte France Football telkens 5 genomineerden bekend. Rode Duivel Kevin De Bruyne (Manchester City), die vorig jaar al geselecteerd was en achttiende werd, zit opnieuw in de selectie van de dertig beste spelers, naast topfavorieten als Cristiano Ronaldo en Gareth Bale (Real Madrid) en Lionel Messi (Barcelona).

Messi en Ronaldo

Anders dan de vorige jaren, opereert het tijdschrift los van de FIFA. Tussen 2009 en 2015 ging het Franse magazine op zoek naar de beste speler ter wereld, in samenwerking met de FIFA. Nu grijpt France Football terug naar het oude concept: een select gezelschap van internationale journalisten mag een stem uitbrengen over de beste speler. Sinds 2008 ging de prijs altijd naar Cristiano Ronaldo of Lionel Messi.

Antoine Griezmann (Atletico Madrid), topscorer en beste speler van het EK, en Paul Pogba, die met zijn transfer van Juventus Turijn naar Manchester United de duurste speler in de geschiedenis werd, zijn twee van de vier Franse genomineerden. Alleen Argentinië is even sterk vertegenwoordigd. Bij de clubs is Real Madrid hofleverancier. Het heeft zes spelers op de longlist, twee meer dan aartsrivaal Barcelona. Bayern München heeft net als Barcelona vier spelers op de lijst. Leicester, de verrassende kampioen in Engeland, doet het met twee genomineerden even goed als Manchester United en Manchester City.

Rode Duivel Eden Hazard zit na een tegenvallend seizoen bij Chelsea niet in de selectie, terwijl hij vorig jaar nog achtste werd. Ook Manchester United-doelman David De Gea maakt geen kans op de prijs. Een verrassing, gezien hij afgelopen seizoen de beste keeper in de Premier League was.

Procedure gewijzigd

Nu de wegen van France Football en FIFA scheidden, heeft dat ook gevolgen voor de wijze waarop de Ballon d'Or wordt toegekend. Voortaan stemmen alleen nog journalisten. De aanvoerders van de nationale ploegen en de bondscoaches vallen uit de boot. Er zijn ook niet langer 23 genomineerden, maar 30. Daarnaast stapt men af van het principe om drie "supergenomineerden" bekend te maken. Op 13 december zal France Football het volledige klassement van de Ballon d'Or 2016 publiceren.

Overigens plant de Wereldvoetbalbond zijn uitreiking voor de FIFA-award van beste speler tijdens een ceremonie op 9 januari 2017...

Les 30 nommés Ballon d'Or France Football - 2/6 door francefootball

De genomineerden:

Sergio Agüero (Arg/Manchester City)Pierre-Emerick Aubameyang (Gab/Borussia Dortmund)Gareth Bale (Wal/Real Madrid)Gianluigi Buffon (Ita/Juventus Turijn)Kevin De Bruyne (Bel/Manchester City)Paulo Dybala (Arg/Juventus Turijn)Diego Godin (Uru/Atletico Madrid)Antoine Griezmann (Fra/Atletico Madrid)Gonzalo Higuain (Arg/Juventus Turijn)Zlatan Ibrahimovic (Zwe/Manchester United)Andrés Iniesta (Spa/FC Barcelona)Koke (Spa/Atletico Madrid)Toni Kroos (Dui/Real Madrid)Robert Lewandowski (Pol/Bayern München)Hugo Lloris (Fra/Tottenham)Riyad Mahrez (Alg/Leicester)Lionel Messi (Arg/FC Barcelona)Luka Modric (Kro/Real Madrid)Thomas Müller (Dui/Bayern München)Manuel Neuer (Dui/Bayern München)Neymar (Bra/FC Barcelona)Rui Patricio (Por/Sporting Lissabon)Dimitri Payet (Fra/West Ham)Pepe (Por/Real Madrid)Paul Pogba (Fra/Manchester United)Sergio Ramos (Spa/Real Madrid)Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid)Luis Suarez (Uru/FC Barcelona)Jamie Vardy (Eng/Leicester)Arturo Vidal (Chl/Bayern München)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER DE RODE DUIVELS