Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Wat u moet weten voor u gaat lunchen

Calais.

In Calais is de ontruiming van de Jungle begonnen, en van CETA hebben we het laatste nog niet gehoord. Dit moet u weten voor u de voeten onder tafel schuift.

In het nieuws

1. Selfies met Trudeau

"Die CETA-deadline van vanavond is flauwekul, ik denk dat er regeringsleiders zijn die vooral graag een selfie met Justin Trudeau (premier van Canada, red) willen." Dat zegt Europees parlementslid voor Ecolo Philippe Lamberts. Nochtans legde Europa gisteravond ons een deadline op: we hebben tot vanavond om tot een akkoord te komen.

Lees: "Wij zijn niet tegen wereldhandel, maar niet onder deze voorwaarden"

2. Calais ontruimd

De ontruiming het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Calais is vanochtend begonnen. Bij een registratiecentrum in de buurt van de 'jungle' stonden 's ochtends al honderden migranten te wachten. Om 8 uur werd gestart met de registratie en de bevraging van migranten. De eerste bus naar een van de opvangcentra verspreid over het land, is omstreeks 8.30 uur vertrokken.

In het nieuws

Lees: Spanning stijgt in vluchtelingenkamp van Calais, dat vanaf vandaag wordt ontruimd

3. Kluisbos bedreigd

Het Kluisbos, sinds 1977 beschermd natuurgebied in de Vlaamse Ardennen, dreigt deels verkaveld te worden. Ondanks het verzet van de gemeente en buurtbewoners willen de grondeigenaars er een villa bouwen met een tuin van 3.000 vierkante meter.

In het nieuws

Lees: Natuurgebied Kluisbos bedreigd

4. Het staartje-Van Biesen

Na het controversiële interview van dit weekend zal Luk Van Biesen zich moeten verantwoorden voor de statutaire commissie van Open Vld. De kans is reëel dat de liberaal uit de partij wordt gezet.

Luk Van Biesen (Open Vld).

Lees: Van Biesen moet zich verantwoorden voor tuchtorgaan

5. Wat met de zwangere seksslavinnen?

In de vluchtelingenstroom die spoedig aan het belegerde Mosoel kan ontsnappen, springt één groep eruit: de seksslavinnen van Islamitische Staat. Verkracht worden is in de conservatieve Koerdische cultuur sowieso al schaamtevol, een kind baren van de vijand ligt nog gevoeliger. Zal de samenleving de jonge moeders na hun bevrijding verstoten? 

Lees: Wat moeten de zwangere seksslavinnen van IS na hun bevrijding?

Aan het koffieapparaat

1. Laat Wallonië dan verarmen

"Als Wallonië, als enige, aan de kant wil gaan staan, is dat zijn volste recht. Het recht te blijven leven in hun andere realiteit. Een realiteit van minder groei, minder jobs. Van verarming", schrijft Sander Loones in een opiniestuk.

Twitter bericht wordt geladen...

Lees: Wallonië leeft in een andere realiteit

2. En daarom zit de man in de put

De man zit in een crisis, we wisten het al. Maar hoe komt het en wat doen we eraan? In zijn pas vertaalde boek Waar is mijn speer komt BBC-journalist Tim Samuels met een verklaring. Spits én speels. "Mannen zijn hun vrijheid kwijt. We hebben onze cowboystatus verloren en zoeken een nieuw rolmodel."

Tim Samuels.

Lees: Mannenlichamen zijn ontworpen om te jagen, niet om de hele dag op toetsenborden te rammelen

3. Ik was een dwaze romantica

Corine Koole interviewt wekelijks over de raadselen van passie en affectie.

Lees: "Ik besef dat ik een dwaze romantica was, een die goede seks verwarde met liefde en trouw"