Ontruiming “jungle” van Calais: alles rustig aan Belgische grens

© © Alexander Meeus

Terwijl in Calais de Franse politie is begonnen met de ontruiming van het illegale vluchtelingenkamp, houden net over de Belgische grens in West-Vlaanderen 120 extra politieagenten zich klaar om in te grijpen als vluchtelingen proberen via ons land naar Groot-Brittannië te geraken. Vanochtend waren er alvast nog geen signalen van een massale invasie.

Geert Neyt

In Calais staan de bussen klaar om de inwoners van de “jungle”, zoals het geïmproviseerde tentenkamp wordt genoemd, naar erkende opvangcentra overal in het land te brengen. Vanmorgen om 8 uur schoven al enkele honderden vluchtelingen aan om zich daarvoor te registreren. De Franse politie verwacht echter dat van de geschatte 6000 tot 8000 illegalen er 2000 zullen weigeren mee te gaan naar een asielcentrum.

“Het is niet te voorspellen hoeveel er dat zullen zijn, in welke mate zij de komende twee, drie dagen verzet zullen bieden en hoeveel van hen zullen proberen via België naar Engeland te geraken”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Daarom heeft de minister het zekere voor het onzekere willen nemen en 120 extra agenten ingezet om een extra oogje in het zeil te houden in de West-Vlaamse grensregio.”

In de zone Westkust was het deze ochtend alvast nog rustig. “Ook gisteren hebben we geen enkele illegale vluchteling opgemerkt”, zegt Ine Deburchgraeve, woordvoerder van de zone. “Vrijdag en zaterdag was dat anders: toen zijn er samen 24 transitmigranten opgepakt. Op straat in Adinkerke of op de tram. Het gaat om mensen uit Afghanistan, Eritrea, Iran en Soedan.”

“Wie wordt opgepakt, wordt gescreend en moet zijn vingerafdrukken laten nemen”, zegt Van Raemdonck. “Daarna kan hij asiel aanvragen bij de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Wie dat niet doet - en wie in de jungle verbleef ,zal niet de neiging hebben dat te doen - krijgt het bevel om het grondgebied te verlaten. “

Haalt dat iets uit? “Dat zal de toekomst uitwijzen. Dat er scherp wordt gecontroleerd, zal hoe dan ook en ontradingseffect hebben.”

De politie patrouilleert met de wagen, te voet, te paard en vanuit de lucht. Het gaat om federale interventieagenten uit de nationale en provinciale reserve aangevuld met mensen uit verschillende lokale politiekorpsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen