© Photo News

Overleg over CETA-verdrag afgesprongen

Het overleg over het CETA-verdrag is afgesprongen. Het ziet er voorlopig naar uit dat de top van komende donderdag geannuleerd wordt.

TG

De federale regering en de gemeenschappen en gewesten hebben vanmorgen verder gepraat over het handelsakkoord met Canada. Premier Michel hoopte in laatste instantie nog iets te kunnen forceren. Maar er is geen unaniem akkoord bereikt om Michel de bevoegdheid te geven het handelsakkoord tussen de Europese Unie met Canada te ondertekenen.

Op het overlegcomité, dat amper een halfuur in beslag nam, gaven de federale regering, de Vlaamse regering en de Duitstalige regering hun goedkeuring voor de ondertekening van CETA. De Waalse regering, de Franse gemeenschapsregering, de Brusselse regering en de COCOF weigerden zoals verwacht opnieuw het licht op groen te zetten.

De woordvoerder van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker beklemtoonde eerder op de dag nog dat de Commissie de voorbije dagen alles in het werk heeft gesteld om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van Wallonië, dat dwars blijft liggen.

Volgens Waals minister-president Paul Magnette maakte het “ultimatum dat werd gesteld en vanavond afliep,een serene discussie onmogelijk.” Magnette wil verder discussiëren maar vraagt meer tijd.

“We hebben akte genomen van het “njet” van Wallonië”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een korte reactie.

Verder overleg

De premier gaat Europees president Donald Tusk maandagmiddag op de hoogte brengen van het resultaat. Het is aan Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Canadese premier Justin Trudeau om zich te beraden over de volgende stappen, met name of de voor aanstaande donderdag geplande Europees-Canadese top nog wel zal doorgaan

Door het ‘neen’ van Brussel en Wallonië zal de Canadese premier Justin Trudeau naar alle waarschijnlijkheid donderdag niet naar de Europese top afzakken. Toch blijft Michel naar eigen zeggen ‘openstaan voor verder overleg’. Ook voorzitter van de Europese Commisie Jean-Claude Juncker liet al verstaan dat een annulatie van Europees-Canades top niet het definitieve eind van CETA hoeft te betekenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER