Armeens gezin uit Borgerhout naar terugkeerwoning gebracht

Het Armeense gezin Khmoyan uit Borgerhout wordt maandag naar een open terugkeerwoning gebracht. Dat laat hun advocaat Bruno Soenen weten. Zo komt er voor de achtjarige Anna-Maria en haar gezin een einde aan vier weken opsluiting in het gesloten centrum in Steenokkerzeel.

rvre

Normaal zou het gezin, dat al tien jaar in ons land verblijft, zaterdag naar Armenië worden gerepatrieerd, maar die vlucht werd geannuleerd. “Er zijn nu nog procedures lopende, maar daar kan ik niet over uitweiden”, klinkt het bij hun advocaat. Na het weekend wordt het gezin overgebracht naar een open terugkeerwoning. Dan is de wettelijke termijn van vier weken voor een opsluiting van kinderen verstreken.

Terug naar school

Een terugkeerwoning heeft een meer open structuur dan een gesloten centrum. Gezinnen zijn daar vrij om bijvoorbeeld boodschappen te doen, een advocaat te raadplegen, naar een arts te gaan of om naar school te gaan. Er moet wel altijd een volwassen familielid aanwezig zijn in de woning. Anna-Maria kan dus opnieuw school naar gaan. Waar het gezin zal verblijven is niet duidelijk. “We vragen de pers voor het welbevinden van Anna-Maria om haar niet op te zoeken”, vraagt Soenen die verder laat weten dat er nog steeds gewerkt wordt om het gezin in ons land te houden.

“Opluchting”

Twee leerkrachten van de school van Anna-Maria, De Reuzenpoort in Borgerhout, gingen deze week nog op bezoek bij het gezin in Steenokkerzeel. “We vinden het belangrijk om aan Anna-Maria te tonen dat we haar niet vergeten zijn. Als we op bezoek gaan, spelen we samen spelletjes, daar fleurt ze van op. Bij het nieuws over de terugkeerwoning was er toch enige opluchting bij het gezin, maar het is nog altijd niet zeker dat ze in ons land mogen blijven”, zegt directrice Mieke Elaut.

Ondertussen is de school bezig met een schrijfactie om druk te zetten op minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). “Die schrijfactie en onze petitie blijven in samenspraak met de advocaat verder lopen. We blijven uitdragen dat onze Anna-Maria hier moet blijven.”

Over het dossier van het gezin Khmoyan wordt zondag ook gedebatteerd in De zevende dag op één.