Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Anuna De Wever ziet Bart De Wever niet als tegenstander: “Ik wil samenwerken. Klimaat heeft geen kleur”

Anuna De Wever ziet Bart De Wever niet als tegenstander: “Ik wil samenwerken. Klimaat heeft geen kleur”
Beeld Wouter Van Vooren

De jonge klimaatactiviste Anuna De Wever wil niet de tegenstander van N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn. Dat zei de 17-jarige in ‘Touché’ op Radio 1. “Ik wil samen naar een ambitieus beleid zoeken.”

Volgens Bart De Wever zouden de leerlingen in plaats van te spijbelen beter meewerken aan een technologische oplossing voor het probleem, zo sprak de N-VA-voorzitter vorige week. De Wever wil naar eigen zeggen niet meegaan in een ‘doemscenario’. “Ik begrijp de frustratie, maar die mag niet omgezet worden in een vorm van apocalyptisch denken waarbij jongeren bijna betogen tegen hun eigen levensstijl.” 

‘Ecorealistisch’

De N-VA-voorzitter houdt vast aan de ‘ecorealistische’ houding van zijn partij. “Ik denk dat dit probleem alleen opgelost kan worden als je het bekijkt door een bril van innovatie en economische groei. Zo heeft de mensheid dat altijd gedaan en dat is ook mijn boodschap. Het probleem ten gronde oplossen gaan we echt niet doen met groene taksen en culpabiliseren van mensen.”

Anuna De Wever reageerde vandaag op de radio. “Er zijn al veel klimaatexperten”, zei ze. “Als wij wachten tot wij ook zover zijn, dan is het sowieso te laat. En misschien worden we dan ook wel genegeerd.” 

Er zijn al veel klimaatexperten. Als wij wachten tot wij ook zover zijn, dan is het sowieso te laat. En misschien worden we dan ook wel genegeerd
Anuna De Wever

De activiste roept op tot samenwerking. “Ik zou eigenlijk willen samenwerken met Bart De Wever en met alle politieke partijen, voor een klimaatambitieus beleid. Het klimaat heeft geen politieke kleur, het staat daarboven en belangt iedereen aan.”

Anuna riep álle politici op om te stoppen met elkaar met de vinger te wijzen. “Ik kan er niet meer tegen. Samenwerken is het belangrijkste. Ik vind het belachelijk dat ik mij daar als 17-jarige achter moet zetten. Komaan. Sla de handen in elkaar en begin eraan.”

Lees ook: 

Lees ook: 
Beeld BELGA

Bart De Wever: “We kunnen de klimaatverandering aan”