Direct naar artikelinhoud
Migratie

Met uitwijzing bedreigd Armeens gezin gaat maandag naar open terugkeerwoning

De achtjarige Anna-Maria Khmoyan.Beeld De Reuzenpoort

Het gezin Khmoyan, dat vier weken in het gesloten centrum in Steenokkerzeel verbleef, gaat morgen naar een open terugkeerwoning. Dat heeft het Kinderrechtencommissariaat vernomen.

Als het praktisch haalbaar is, zal het dochtertje van het gezin, Anna-Maria, weer school kunnen lopen in de Reuzenpoort in Borgerhout. De school zegt nu al dat, als het zover is, ze zich engageert om voor Anna-Maria en haar klasgenoten alles zo normaal mogelijk te laten verlopen. Ze vraagt om camera’s en pers even weg te houden.

Het Kinderrechtencommissariaat zegt de vraag te ondersteunen van de advocaat van het gezin, de school en de ouders, om geen contact op te nemen met leden van het gezin zelf. “Dit door de administratieve situatie en de turbulente periode die ouders en kinderen achter de rug hebben.”

Lees ook

Armeense Anna-Maria “ondervindt psychische schade” van opsluiting in repatriëringscentrum

Standpunt: Het is niet normaal dat een kind jarenlang school kan lopen om dan achter een hek te belanden

“Lieve Anna-Maria, het is jammer dat Theo Francken niets meer te zeggen heeft. Een envelop vol centjes had wonderen kunnen doen

Uitwijzingsbevel

De Khmoyans, een gezin met dochtertjes van twee en acht jaar, werden op 8 januari opgepakt en overgebracht naar het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel. Hun aanvraag tot regularisatie is geweigerd en ze hebben een uitwijzingsbevel gekregen.

Eerder deze week citeerden we uit het verslag van de kinderpsychiater, waaruit blijkt dat Anna-Maria psychische problemen ondervindt van haar verblijf in Steenokkerzeel.

Voor zaterdag was een repatriëringsvlucht voor het gezin gepland, maar die werd geannuleerd.