Direct naar artikelinhoud
Interview

Vier vragen aan Werner Janssen (N-VA): “Handelaars moeten niet per se langer werken, ze kunnen ook later open gaan”

Werner Janssen (N-VA) is schepen in Beringen.Beeld RV

Iedere handelaar moet zijn winkel tot 21 uur ’s avonds kunnen openhouden, vindt N-VA. De verplichte wekelijkse sluitingsdag moet er ook aan. “Het is een manier om een dam op te werpen tegen de e-commerce”, zegt Kamerlid Werner Janssen, die daarvoor een wetsvoorstel indiende.

Vandaag mogen alle winkels al open zijn tot 20u, op vrijdag en de dag voor een feestdag tot 21u. Daar wordt amper gebruik van gemaakt. Waarom zou u de openingstijden dan nog verder verruimen?

Janssen: “Zodat er geen ruimte voor discussie meer is. In toeristische centra mag het nu al. Waarom dan niet in de rest van het land? Iedereen gelijk voor de wet, dat is wat wij voorstellen. Ik hoor nu handelsorganisaties hard roepen dat dit helemaal niet nodig is, maar ik snap die heisa niet. We verplichten niemand, we willen gewoon de kans bieden.

“Bovendien is de weerstand ook raar. Als we vlak over de grens gaan winkelen in Maastricht, Breda of Rijsel, dan vinden we die soepele openingstijden fantastisch. Maar hier zou het onaanvaardbaar zijn.”

Handelsorganisatie Unizo zegt effectief dat 70 procent van de handelaars tegen ruimere openingsuren en het afschaffen van de verplichte zondagsrust is. U zet hen zo toch onder druk?

“Maar nee. Ik woon in Beringen, in het winkelcentrum B-Mine zijn hier op zondag drie of vier van de vijftien winkels open. Die andere voelen dan toch ook geen druk? De Spar, Albert Heijn en Delhaize zijn ook al jaar en dag open op zondag, de Lidl en Aldi niet. Dat is duidelijk een keuze en dat is prima. 

“Ik geloof ook dat we zo een dam kunnen opwerpen tegen de e-commerce. België heeft de boot daarin gemist, waardoor mensen nu massaal online aankopen bij buitenlandse bedrijven. De openingsuren verruimen zou de lokale handel net kunnen stimuleren. Dat blijkt overigens ook in Zweden, waar er geen beperking wordt opgelegd. Daar draait de kleinhandel nu net een grotere omzet en profiteren zij veel meer dan de grote ketens.”

‘De openingsuren verruimen zou de lokale handel net kunnen stimuleren’

Tot voor kort maakte N-VA deel uit van de federale regering, die een punt maakte van een gezonde balans tussen werk en gezin. Dat is toch tegenstrijdig aan uw wetsvoorstel?

“Integendeel. Wij zeggen niet dat die handelaars ook langere dagen moeten kloppen. Ze zouden ook kunnen kiezen om hun openingsuren te verschuiven. Als ik nu op een doordeweekse dag om tien uur ’s ochtends in een provinciestad rondloop, dan zie ik dat alle winkels open zijn, maar dat er nauwelijks klanten zijn. Logisch, want die zitten bijna allemaal op hun werk. Een handelaar zou er dus pakweg ook voor kunnen kiezen om pas 's middags open te gaan, maar wel mensen de kans bieden om na hun werk nog op hun gemak te shoppen. Dat er geen personeel gevonden zou worden, geloof ik niet. De vraag van werknemers om op andere tijden te werken dan de rigide kantooruren is reëel. Voor veel mensen zou dit net een oplossing kunnen zijn om hun werk makkelijker te combineren met hun gezin.”

Open Vld diende in 2015 al een gelijkaardig voorstel in. Waarom stemde N-VA toen niet mee?

“Omdat Open Vld winkels tot 22u open wilde laten en daarnaast nog meer vrijheden wilde creëren. Dat gaat ons te ver: wij willen nu vooral uniformeren. We hopen dat de andere partijen ook inzien dat de wereld veranderd is. Wie weet zijn de geesten na vier jaar gerijpt.”