Direct naar artikelinhoud
Transitmigratie

“Geen razzia's meer op transitmigranten in Zeebrugge”: nieuwe burgemeester wil andere aanpak

“Geen razzia's meer op transitmigranten in Zeebrugge”: nieuwe burgemeester wil andere aanpak
Beeld rv

De nieuwe burgemeester van Brugge, Dirk De fauw (CD&V), wil het roer omgooien in de aanpak van transitmigranten in Zeebrugge. Dat meldt De Standaard. Wie criminele feiten begaat, moet gestraft worden, maar de razzia’s van de politie moeten ophouden.

Een van die afspraken luidt: geen razzia's meer aan de kerk van pastoor Fernand Maréchal. Sinds vorige ­zomer dreef de politie van Brugge de repressie in Zeebrugge op met onder meer acties om 17 uur aan de kerk, toen de migranten er eten kregen. Uit voorzorg delen vrijwilligers vandaag alleen nog lunchpakketten uit in een privéwoning. "Ik ben niet opgezet met zulke acties", zegt De fauw. "Ik geloof niet dat mensen uit Afrika naar Zeebrugge komen voor een bord soep en dat zo'n voedselbedeling meer migranten aantrekt."

Lees ook: Priester Maréchal helpt vluchtelingen: “In veel landgenoten huist een klein Hitlertje”

Hij wil ook dat vrijwilligers die louter aan liefdadigheid doen met rust worden gelaten. "Ik heb me laten vertellen dat vrijwilligers die slaapzakken aan migranten hebben gegeven, mogelijk strafrechtelijke feiten ten laste worden gelegd, zoals medeplichtigheid aan het inbreken van het havengebied en mensensmokkel. Ik heb mijn korpschef laten weten dat als die mensen voor de rechtbank worden gebracht, ik mijn toga aantrek om ze zelf te verdedigen (De fauw is advocaat, red.). Ik hoop dat hij die boodschap ook aan de procureur heeft overgemaakt.”

De fauw is ook voorstander van een infopunt in Zeebrugge, waar migranten juridisch advies kunnen krijgen. "Het komt het best op een neutrale plek buiten het havengebied", zegt hij. "Migranten moeten er ook de zekerheid hebben dat ze er niet kunnen worden opgepakt.”

N-VA protesteert

N-VA Brugge is het grondig oneens met de aanpak die De fauw voorstelt.  Volgens N-VA zal de nieuwe aanpak een bijkomend ‘aanzuigeffect’ creëren op een plek die al bekendstaat als dé oversteekplaats naar het Verenigd Koninkrijk.

De oprichting van een bijkomend ‘infopunt’ voor illegale transitmigranten is voor de partij helemaal onbegrijpelijk en zelfs stuitend.