We blijven faxen versturen

Het faxapparaat lijkt een symbool van verouderde technologie en ingehaald door computernetwerken, maar blijkt in werkelijkheid in populariteit toe te nemen. Dat zegt Jonathan Coopersmith, professor geschiedenis aan de Texas A & M University. Coopersmith erkent dat hij eerder een snel einde van het faxapparaat voorspelde. Nu geeft hij echter toe zichzelf te moeten corrigeren.

Coopersmith wijst erop dat mensen, bedrijven en organisaties met allerlei soorten faxapparaten dagelijks miljoenen documenten versturen. Faxen blijkt volgens de historicus in veel gevallen immers veiliger en gebruiksvriendelijker dan de digitale berichtenuitwisseling.

Voorkeur

“De fax blijft ook vandaag nog steeds bijzonder gezond,” zegt Jonathan Coopersmith. “Dat geldt vooral in Japan en Duitsland. Maar ook een aantal belangrijke sectoren – zoals de gezondheidszorg en de financiële diensten – tonen voor de fax een duidelijke voorkeur.”

“Uit een wereldwijde enquête twee jaar geleden bleek dat bij 82 procent van de grote bedrijven de werknemers nog evenveel of zelfs meer faxen verstuurden dan het jaar voordien. Onderzoek toonde tevens aan dat op dat ogenblik ook 89 procent van de informatici voor hun communicaties nog steeds op faxen beroep deden.”

“De persistentie van de fax is gedeeltelijk te danken aan het feit dat de fabrikanten zich aan de nieuwe technologieën hebben aangepast,” betoogt Coopersmith. “De sector kan nu gebruik maken van computer-toepassingen.”

“Faxservers laten gebruikers toe hun berichtgeving als elektronische documenten te verzenden en ontvangen. Ook cloud-toepassingen genieten een groeiende populariteit. Deze nieuwe systemen kunnen voor hun communicatie beroep doen of telefoon of het internet. Bovendien zijn ze in staat om gedrukte en elektronische documenten even gemakkelijk te verwerken.”

Terughoudendheid

De aanhoudende populariteit van de fax profiteert volgens de historicus tevens van een legale en sociale terughoudendheid. Er is immers een grote aarzeling om een email als een veilig document te aanvaarden. Dezelfde twijfels ziet men vaak bij elektronische handtekeningen.

“Concurrerende technologieën blijken ook relatief zwak,” zegt Coopersmith. “De gezondheidszorg genereert per patiënt enorme hoeveelheden gegevens. Dat zou het een vruchtbare voedingsbodem moeten vormen voor een volledig digitaal archiveringssysteem. De fabrikanten van faxapparaten pasten hun systemen en procedures aan om de bescherming van persoonlijke gegevens van patiënten te garanderen.”

“Digitale alternatieven ervaren vaak moeite om aan dezelfde normen te voldoen. Daarnaast is er ook het probleem van de compatibiliteit. Vaak moet men vaststellen dat een digitale communicatie onmogelijk is, terwijl de fax wel een correspondentie toelaat.”

Er blijft volgens de wetenschapper bij vele gebruikers ook een persoonlijke weerstand tegen een overstap naar een nieuwe technologie. “Vooral kleine bedrijven vinden vaak dat de fax al aan hun behoeften voldoet,” benadrukt Coopersmith. “Zij zien weinig redenen om in een nieuwe technologie te investeren.”

“Bovendien bieden faxapparaten en multifunctionele printers bij technische problemen op de internetverbinding of zelfs een cyberaanval een goedkope backup-mogelijkheid. Zonder een overtuigende reden of incentives van de overheid veranderen mensen vaak moeilijk van technologie.”

“Faxen blijft voor vele partijen goedkoper, handiger, veiliger en comfortabeler dan de elektronische alternatieven,” besluit Coopersmith. “Faxen zal belangrijk blijven tot het verzenden van digitale gegevens gemakkelijker en meer geaccepteerd wordt. Dat zou echter nog een aanzienlijke tijd kunnen duren. Mogelijk zal de generatie huidige gebruikers met pensioen moeten gaan vooraleer ook het gebruik van de fax zal verdwijnen.”

Meer