Chauffeurs De Lijn voeren opnieuw stiptheidsacties

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens De Lijn moeten reizigers opnieuw rekening houden met stiptheidsacties van de chauffeurs, die de nodige hinder met zich zullen meebrengen. De vervoersmaatschappij verwacht dat de avondspits - van 15.00 uur tot 19.30 uur - opnieuw volgens het boekje zal verlopen. De ochtendspits is normaal verlopen, maar overdag kunnen er opnieuw stiptheidsacties zijn. De chauffeurs rijden wel, maar nemen hun pauze. De Lijn raadt reizigers aan om de realtime info in de app van De Lijn en de routeplanner te raadplegen om te weten wanneer hun bus eraan komt. "Het is dezelfde situatie als eind vorige week: de ochtend- en avondspits verlopen normaal, maar overdag zijn er nog prikacties", zegt woordvoerster Inge Debruyne.

De dienstverlening van De Lijn was vorige week sterk verstoord. Vanaf donderdag verliepen de ochtend- en avondspits wel opnieuw normaal, maar overdag was er hinder door stiptheidsacties van de chauffeurs. Het gaat om ritten waarover de directie met de vakbonden snel een oplossing wil vinden over de rusttijden.

De directie en vakbonden van De Lijn hebben vrijdag in de stelplaatsen Kinrooi en Lanaken overlegd. Dinsdag volgen gesprekken in de stelplaats Winterslag. De gesprekken lijken de goede richting uit te gaan, maar de acties van de chauffeurs worden voortgezet zolang er geen akkoord is.

De directie heeft vorige week vijf voorstellen gedaan voor aangepaste diensten en afspraken over pauzes. Het gaat onder meer om voorziene pauzes en extra inspanningen voor de volledige invulling van het personeelsbestand. Eind dit jaar komt er ook 5 miljoen euro extra budget voor pauzes tijdens de diensten. De drie vakbonden hebben de voorstellen van de directie voorgelegd aan hun achterban, maar de vakbonden hebben nog enkele opmerkingen bij de voorstellen.

bron: Belga