Direct naar artikelinhoud
Italië

Rome schakelt gedetineerden in om slechte wegen te herstellen

De gevangenen voeren onder bewaking herstellingen uit en maken rioolputjes vrij.Beeld Screenshot RTBF

Gedetineerden in de Italiaanse hoofdstad Rome verlaten worden ingezet om elk dag wegen rondom de stad te herstellen, die er vaak slecht aan toe zijn. “Een win-winsituatie”, klinkt het. De gevangenen worden niet betaald en zijn dus goedkoop, de gedetineerden zijn tevreden dat ze de gevangenis even kunnen verlaten.

Spoorvorming in het asfalt, putten in de weg, verstopte rioolputjes: veel wegen in Rome zijn in slechte staat. Burgemeester Virginia Raggi maakte van het aanpakken van die slechte wegen een verkiezingsbelofte. Voorlopig kon ze die niet inlossen.

Dankzij een samenwerking met de Rebbibia-gevangenis, de grootste van Rome, komt daar verandering in. Sinds oktober vertrekken uit de gevangenis elke ochtend busjes met 30 gedetineerden, onder politiebegeleiding. Ze rijden naar plaatsen waar de weg in slechte staat is, voeren herstellingen uit en maken rioolputjes vrij. De gevangenen kregen een opleiding om het werk te kunnen doen.

‘Als ik werk, vergeet ik soms dat ik een gevangene ben’
Een van de betrokken gedetineerden

Onbetaald

Ze worden niet betaald voor hun werk, omdat het gaat om werk van openbaar nut. “Het zou nochtans leuk zijn als we een vergoeding kregen”, zegt Fabio Barni tegen RTBF. “Want het leven in de gevangenis is ook duur.” 

Andere gevangenen reageren eerder positief. “Het neemt de verveling weg”, zegt een van hen. “Zo kunnen we eens buiten. En als ik werk, vergeet ik soms dat ik een gevangene ben.”

Ook de inwoners zijn tevreden, want het probleem van de slechte wegen wordt eindelijk aangepakt. Voor de stad betekent het project een stevige besparing.