May verwerpt voorstel Corbyn om permanent in douane-unie te blijven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May wil niet dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit nog in een permanente douane-unie met de EU blijft, een voorstel van oppositieleider Jeremy Corbyn. May is wel bereid om met Labour te blijven onderhandelen over een brexitdeal, zegt ze in een lange brief aan Corbyn.

De Britse premier Theresa May is koortsachtig op zoek naar een meerderheid voor haar brexitdeal, die het Britse parlement begin januari genadeloos heeft weggestemd. Labour-leider Corbyn wil May enkel steunen onder voorwaarden, zei hij vorige week in een brief. De belangrijkste is dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit permanent in een douane-unie met de Europese Unie blijft, maar daar wil May niet van weten. De harde brexiteers in haar partij eisen dat de Britten ook uit een douane-unie stappen, omdat ze anders niet zelfstandig handelsakkoorden kunnen sluiten met derde landen.

In een antwoord van drie bladzijden legt May uit dat ze wel bereid is verder te onderhandelen met Labour om te zien hoe de partij een brexitakkoord zou kunnen steunen. Ze wil onder meer toegevingen doen op vlak van milieu en werknemersrechten. Daarmee hoopt ze minstens een aantal Labour-parlementsleden over de streep te trekken.

De premier heeft het Britse Lagerhuis beloofd om woensdag naar Westminster terug te keren als ze geen nieuw akkoord met Brussel heeft, waarna het parlement zich daags nadien opnieuw kan uitspreken over de volgende stappen. Tijdens een stemming twee weken geleden kreeg May het mandaat om naar Brussel terug te keren om te proberen een 'alternatieve regeling' uit te werken voor de Ierse backstop - de noodregeling om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden -, maar Brussel is niet bereid om het echtscheidingsakkoord opnieuw open te breken.

De federatie van de Britse industrie CBI spoort de Britse politici intussen aan sneller te handelen. Het Verenigd Koninkrijk zit nu "in de noodzone van brexit", zegt voorzitster Carolyn Fairbairn. "De verwarring zal niet enkel jobs en investeringen aantasten, maar zal het Verenigd Koninkrijk ook aantasten als bestemming voor investeerders op de lange termijn."

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie op 29 maart. Premier May houdt voorlopig nog altijd vast aan die datum.

bron: Belga