Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).
Volledig scherm
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). © Photo News

Franstaligen boos over beslissing N-VA-minister: "Hier zijn geen taalproblemen, maar Homans creëert ze"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze de burgemeesters van Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet zal benoemen omdat ze inbreuken hebben begaan op de taalwetgeving. De gemeentebesturen hebben Nederlands- en Franstalige oproepingsbrieven voor de lokale verkiezingen van oktober vorig jaar verstuurd. De burgemeesters reageren misnoegd en zeggen dat ze beroep zullen indienen bij de Raad van State. “We zijn de dupe van politieke spelletjes die gespeeld worden in het licht van de komende parlementsverkiezingen.”

65 reacties

  • PETER PERMENTIER

    5 jaar geleden
    Wie zegt dat de Franstaligen geen seperatisten zijn als men de Vlaming ook niet langer als Belg bekijken, zie maar nu naar het verkeers vignet dat is zal verplicht worden voor op hun wegen te rijden, straks volgt ook nog Brussel? Dat de vlaming ook wordt bekeken als een buitenlander, maar verder roepen ze we zij Belg en er moet solidariteit zijn, juist om de 12 miljard van Vlaamse gewesten in te kasseren...laten we nadenken aub
  • Ben Kabas

    5 jaar geleden
    Democratie betekent ook dat je de taalwetten respecteert en dat is nu juist het moeilijke voor de Franstaligen in de Vlaamse Rand.Hun democratie stopt waar deze van de Vlamingen begint. Afschaffen van de faciliteiten is de enige oplossing, als je na 60 jaar nog niet geïntegreerd bent dan zoek je best een andere locatie om te wonen.
  • francois de keyser

    5 jaar geleden
    Hebben die would-be burgemeesters niets anders te doen dan 'ambras' te maken? Ze zouden bijvoorbeeld de taal van Vondel kunnen leren en zich verdiepen in de landstaal van hun regio. Gooi toch weg die paarden ooglappen en sta open voor de rijke Vlaamse cultuur. Indien het toch alleen gaat om stemmengewin, waarom geen lijsten maken van mensen die Engels, Duits of eventueel Arabisch spreken. Wat een gedoe!!
  • Diane Bernaerts

    5 jaar geleden
    Belachelijk van Homans! Bedrijven sturen toch ook brieven en mailings in de voorkeurstaal van hun doelpubliek? Op de producten die we in de supermarkt kopen, staat de benaming toch ook in minstens twee talen? Dit noemt men gewoon klantvriendelijkheid!
  • Android Roots

    5 jaar geleden
    kan nva nog meer doorzichtig niet consequent zijn ? een minderheid zou in een land alleen mogen regeren onder het voorwendsel van meningsvrijheid ,volgens hun steun aan puigdemont en de Catalaanse kwestie , en in eigen land mag een franstalige meerderheid niet over zelfbeschikking beslissen volgens dezelfde logica ?