Verenigde Staten dringen (nog) niet aan op repatriëring Belgische IS-strijders

Navo-baas Jens Stoltenberg (midden) en Didier Reynders (MR). © AFP

De Verenigde Staten, die binnenkort Syrië verlaten, hebben ons land nog niet gevraagd om Syriëstrijders terug te halen. Daar is in de regering ook geen bereidheid toe.

lob

‘Voor het ogenblik is er geen vraag ontvangen’, zo verklaarde minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) in de marge van een bijeenkomst van de ministers van Defensie van de Navo, woensdag in Brussel. Maar volgens de minister is het wel ‘mogelijk dat we op een bepaald moment geconfronteerd worden met zo’n vraag voor wat betreft de moeders (van kinderen van jihadisten, nvdr.) en misschien ook jihadisten van Europese origine’.

De Amerikaanse president Donald Trump besloot eind vorig jaar om zijn troepen te beginnen terugtrekken uit Syrië. De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn bang dat jihadi’s, onder meer uit Frankrijk, vrij zullen komen zodra de VS-troepen het land verlaten hebben. Die IS-strijders zouden dan mogelijk op Europese bodem nieuwe aanslagen kunnen plegen. Frankrijk overweegt daarom om via een luchtbrug met steun van Amerikaanse troepen ter plekke meer dan honderd IS-strijders en hun families terug te halen. Eens de Franse jihadi’s in Frankrijk aankomen, zullen ze opgesloten worden. Sinds dat voornemen deze week bekend raakte, woedt ook hier de discussie opnieuw.

Dwangsom

Reynders herinnerde eraan dat de Belgische regering bereid is om, op verzoek van familieleden in België, te helpen bij de repatriëring van kinderen jonger dan tien van ‘foreign terrorist fighters’. Voor volwassenen worden de dossiers geval per geval bekeken.

Maar eind vorig jaar oordeelde de Brusselse kortgedingrechter dat de staat er alles aan moest doen om ­IS-weduwen Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt en hun zes kinderen terug te halen uit het vluchtelingenkamp van Al-Hol. Dat ligt in het noordoosten van Syrië, de streek staat die onder controle van de Koerden. De rechter koppelde daar dwangsommen aan van 5.000 euro per dag vertraging, tot maximaal 1 miljoen euro. De Belgische Staat tekende beroep aan.

‘Geen draagvlak’

Het gaat om oorlogsgebied, zei Reynders. ‘Ik zou nu bij Defensie de beslissing moeten nemen om militairen of anderen risico te laten lopen om die moeders terug te halen uit een land waarvan ze zelf meermaals gekozen hebben om ernaartoe te gaan. Want ze zijn teruggekeerd (naar België, nvdr.) om te bevallen en dan opnieuw vertrokken.’

Volgens de minister hebben ‘actoren op het terrein’ ons land laten gevraagd om de Belgische IS-strijders die ter plekke zijn terug te nemen. ‘De Belgische regering heeft een beslissing genomen dat voor een terugkeer geen draagvlak is’, antwoordde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) daar eerder deze week al op. ‘Justitie heeft wel een reeks Syriëstrijders veroordeeld, ook deze die niet in België verblijven. Wie toch terugkeert, gaat onmiddellijk naar de gevangenis.’ Reynders sloot niet uit dat sommige Belgische IS-strijders ter plaatse berecht worden.