Oud-speurder Bende van Nijvel vrij onder voorwaarden

Beeld uit 1986: duikers zoeken verder in het kanaal vlakbij het hellend vlak van Ronquières naar wapens en andere voorwerpen van de Bende van Nijvel. © BELGA

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel heeft de onderzoeksrechter Philippe V., een van de twee oud-speurders die waren aangehouden, vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt zijn advocaat Walter Damen aan De Standaard.

pvm, me

Ex-speurder Philippe V. (61) werd eind januari opgepakt op verdenking van ‘vereniging van misdadigers met het oog op het plegen van een misdrijf.’ Hij werd verweten cruciale info voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel te hebben achtergehouden.

De speurders vermoeden meer bepaald dat V. een informant had die hem in november 1986 heeft gezegd dat er wapens lagen in het kanaal Brussel-Charleroi. De speurders willen weten wie die informant is, omdat die het onderzoek naar de Bende van Nijvel vooruit zou kunnen helpen.

V. werd enkele dagen na zijn arrestatie aangehouden door de onderzoeksrechter. Zijn vrijlating onder voorwaarden zou betekenen dat het voor het verdere verloop van het onderzoek niet nodig is hem langer vast te houden.

De Standaard vernam dat V. geen contact mag hebben met de pers en met andere leden van de voormalige speurderscel Delta, die het onderzoek voerde naar de Bende van Nijvel.