Antwerpse politie ontmaskert criminele jongerenbende

Themabeeld. © Lokale Politie Antwerpen

De Antwerpse politie heeft een jongerenbende ontmaskerd die ook uit minderjarigen bestond. Op brutale manier pleegden ze verschillende overvallen en geweldsdelicten.

jtp

De feiten speelden zich hoofdzakelijk in Antwerpen af, maar de bende was volgens de politie ook actief in Boom en Stabroek.

Het dossier van de politie gaat over een groep verdachten van negen personen. Daarbij twee mannen van 26 en 37 jaar, maar de bende bestond verder uit enkel tieners: een man van 18 jaar die als leider van de groep werd aangezien, één jongen van 17 jaar en vijf meisjes die maximaal 19 jaar oud waren.

‘Horen, zien en zwijgen’

Het groepje criminelen noemde zichzelf volgens de politie de ‘bende van horen, zien en zwijgen’. ‘Want om bij de groep te behoren, moest je bereid zijn ernstige feiten te plegen, slagen te incasseren en zelfs feiten te bekennen die je niet had gepleegd’, klinkt het.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de groep opereerde vanuit een pand aan de Mercatorstraat. Bij een versterkte huiszoeking eind november werden daar verschillende spullen gevonden die gebruikt werden bij criminele feiten.

Stelselmatig werden de verdachten gelokaliseerd en gearresteerd.

Prostitueren, home invasions, en gewapende bedreigingen

De Antwerpse politie kon ze linken aan zeker dertien criminele feiten. In verschillende gevallen gebruikte de bende extreem zwaar geweld.

Eind oktober wilde de bende een man om het leven brengen in Boom. Ze hielden hem 10 uur lang vast. Het slachtoffer werd herhaaldelijk geslagen met verschillende voorwerpen en bijzonder zwaar gemarteld. Hij raakte bewusteloos, maar overleefde de feiten omdat hij kon ontsnappen.

Bij een home invasion aan de Putsebaan raakten ze binnen met een list. Ze knevelden, wurgden en sloegen de zoon terwijl zijn vader werd beziggehouden door een van de andere daders. De overvallers bedreigden hun slachtoffers onder meer met een vork.

De grootmoeder van een van de verdachten werd bedreigd en bestolen door vier groepsleden terwijl twee anderen in de gang zouden hebben gestaan. De bende maakte bij de ernstig zieke oude vrouw autosleutels, sportschoenen, jas en een gsm buit. De vrouw werd ernstig bedreigd in de hoop om aan een grotere buit te komen.

Een lid van de bende chanteerde een jonge vrouw. Ze werd verplicht zich een dag lang te prostitueren. Op een ander moment bedreigden zes verdachten begin november in het premetrostation Astrid twee jongeren met een wapen. Ze sloegen op de vlucht met twee gsm’s.

Bij een overval met een vuurwapen in een winkel aan de Kleine-beerstraat maakte de bende 300 euro en sigaretten buit. Bij een andere winkeloverval leidden ze de winkelier af om tabakswaren te kunnen stelen.

De negen betrokkenen zijn aangehouden of geplaatst door de jeugdrechter.