Delwaidedok krijgt nieuwe naam: 'Hij droeg verpletterende verantwoordelijkheid'

Bart De Wever was zelf aanwezig op de voorstelling van het boek ‘1942 - Het jaar van de stilte’.© victoriano moreno

Het Delwaidedok. © BELGA

thumbnail: Bart De Wever was zelf aanwezig op de voorstelling van het boek ‘1942 - Het jaar van de stilte’.
thumbnail: Het Delwaidedok.

Het Antwerpse stadsbestuur wil nog voor het volgende schepencollege een nieuwe naam overeenkomen voor het Delwaidedok, nu een nieuw boek de rol van oorlogsburgemeester Leo Delwaide bij de jodenrazzia’s scherp stelt. 'We moeten dit niet voor ons uit duwen door nog bijkomend advies te vragen', vindt burgemeester De Wever.

rvs

‘Na lectuur van het boek was de zaak duidelijk: de naam is niet houdbaar’, zegt burgemeester Bart De Wever. Hij verwijst daarbij naar het boek ‘1942 - Het jaar van de stilte’ van historicus en UA-rector Herman Van Goethem. Uit het boek, dat vorige week verscheen, blijkt dat oorlogsburgemeester Leo Delwaide een grotere rol speelde bij de Jodenvervolging dan tot dusver werd aangenomen.

'Het boek stelt onomstotelijk vast dat het toenmalige stadsbestuur en zeker ook de burgemeester een verpletterende verantwoordelijkheid droegen', legt De Wever uit. 'We moeten dit dus niet voor ons uit duwen door nog bijkomend advies te vragen.' De Wever verwijst daarbij naar de belofte van het stadsbestuur vorige week om het wetenschappelijk comité te raadplegen dat de stad begeleidt over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Groen, maar ook joods N-VA-kandidaat Michael Freilich, hadden daarom gevraagd.

Schepen Claude Marinower (Open VLD), zelf van joodse afkomst, bevestigt dat '1942' 'elke nog mogelijke twijfel wegneemt' en de verschillende verantwoordelijkheden voor de Jodenvervolging in Antwerpen duidelijk maakt. 'Het is ook geen roman, maar een wetenschappelijk werk op basis van zeer veel betrouwbare bronnen. Het is dus goed om daar snel het juiste gevolg aan te geven.'

'Liever geen suggesties'

De naamgeving van de Antwerpse dokken gebeurt door het Havenbedrijf, maar dat is eigendom van de stad. Het schepencollege wil nog voor de volgende gemeenteraad volgende week een nieuwe naam voorstellen aan het Havenbedrijf. 'Ik roep op om nu niet allerhande namen te suggereren want ik wil niemand ontgoochelen, het moet een positieve keuze worden', besluit De Wever. Volgens Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) zorgt een nieuwe naam voor het dok niet voor 'onoverkomelijke problemen'. De havenbedrijven gebruiken vooral de kadenummers, die ook de officiële adressen zijn.

Het is vervolgens aan het Havenbedrijf om de knoop door te hakken. Dat zal gebeuren tijdens de volgende raad van bestuur, die op 1 april plaatsvindt. Omdat de burgemeester en schepenen zelf mee in die raad van bestuur zetelen en de naam ook op voorhand besproken zal worden met het Havenbedrijf, verwacht het stadsbestuur daar geen problemen.

De Wever gelooft niet dat de naamsverandering de doos van Pandora opent voor andere bedenkelijke historische figuren in het publiek domein. 'Je zou het inderdaad kunnen hebben over de Carnotstraat bijvoorbeeld, genoemd naar een Franse generaal die verschillende Antwerpse wijken liet bombarderen, maar het verschil is onder meer dat die slachtoffers en nabestaanden ons nu niet meer op onze schouders staan te tikken. De geschiedenis is wat ze is. Bij het beeld van Leopold II in Ekeren heeft het districtsbestuur een bordje met informatie geplaatst. In het geval van het Delwaidedok volstaat een woordje uitleg niet, laat dat duidelijk zijn. Wie het boek leest, en dat kan ik alleen maar aanraden, zal daar niet over twijfelen.'