Van Grieken: 'We willen een solidair en rechtvaardig Vlaanderen, waar iedereen vooruitgaat'

Vlaams Belang wil niet besparen op sociale zekerheid© belga

Vlaams Belang wil het minimum pensioen optrekken tot 1.500 euro. Waar het geld vandaan moet kopen? Door minder te betalen aan Wallonië en aan migratie.

bbd, edm

Een pensioen van minstens 1.500 euro, beperking van de werkloosheidsuitkering tot twee jaar, behalve voor 50-plussers, een maximumfactuur voor thuiszorg en rusthuizen, een verdubbeling van het ouderschapsverlof en een tegemoetkoming (halftijds leefloon) voor ouders die thuisblijven voor de opvoeding van de kinderen. Dat zijn enkele elementen van het 'sociaal contract' dat Vlaams Belang met de kiezer wil afsluiten, voorgesteld op het sociaal-economisch congres van de partij zaterdagnamiddag in Asse.

Vlaams Belang voert al enige tijd een strijd met N-VA rond het migratiethema. Daarbij stelt Vlaams Belang dat N-VA enkel met woorden een strenger migratiebeleid voert. De praktijk zou anders zijn, volgens het Belang.

Vandaag pakt de partij haar concurrent ook op sociale thema’s. ‘Het model van N-VA steunt niet alleen het open-grenzenbeleid, maar het bespaart ook op de sociale zekerheid en daar doen we niet aan mee’, zei voorzitter Tom Van Grieken vanmorgen op Radio 1.

‘Intussen betalen we veel meer voor gas, elektriciteit… We hebben bespaard maar nog steeds een grote schuldenlast en geen begroting in evenwicht. Tegelijkertijd hebben we de laagste pensioenen van Europa.’

Aan dat laatste wil de partij, die zichzelf een 'sociale volkspartij' noemt, alvast iets doen. Besparen in de sociale zekerheid mag niet meer. Integendeel. Zo wil het Vlaams Belang het minimumpensioen optrekken naar 1.500 euro.

Hoe dat moet gefinancierd worden? Volgens de partij betaalt de Vlaming nog steeds twee facturen te veel: die aan Wallonië en de migratiefactuur. Daar moet het geld vandaan komen.

‘Wij hebben ons boeltje op orde. We zijn al tientallen jaren aan het betalen om de facturen in het zuiden op te lossen. En voorts betalen we zeer veel leeflonen aan mensen van niet-Belgische afkomst’, aldus Van Grieken op Radio 1.

'Eigen volk eerst''Vlaams Belang wil een solidair en rechtvaardig Vlaanderen, waar iedereen vooruitgaat', benadrukte Van Grieken nog eens op het congres. 'Wij zijn niet links, niet rechts. Wij zijn nationalisten. Wij komen op voor eigen volk eerst, wij komen op voor eerst onze mensen', verwoorde West-Vlaams kamerlijsttrekker Wouter Vermeersch het.

'Nergens anders in Europa laat een volk toe dat zijn welvaart op zo'n grote schaal geplunderd wordt. Onze eis om Vlaamse staatswording heeft dan ook weinig te maken met romantiek, maar is economische noodzaak', stelde Vlaams-Brabants lijsttrekker Klaas Slootmans.

Vlaams Belang en het klimaat

Vlaams Belang vindt dat de kerncentrales moeten openblijven want de energievoorziening moet betaalbaar en betrouwbaar blijven. Nu zijn we te vaak afhankelijk van het buitenland. Het zou ook helpen als we onze wind- en zonne-energie beter zouden kunnen opslaan voor windloze en bewolkte dagen, zegt de partij. Daarom moeten we durven investeren in de ontwikkeling van batterijen zodat iedereen stroom kan opslaan.

‘Technologie is onze beste bondgenoot om de klimaatdoelstelling te halen,’ aldus Van Grieken bij Radio 1.

Vlaams Belang kijkt wat sceptisch naar de klimaatbetogingen. ‘Ik ontken de klimaatverandering niet. Ik geef toe dat de mens mede de oorzaak is. Maar over hoe groot de impact is van de mens – en zeker die van de Europeanen - daarover ben ik wat sceptischer,’ zegt Van Grieken.

Van Grieken heeft wel wat sympathie voor het engagement van vele jonge klimaatbetogers. ‘Maar ik zie dat het een bepaalde niche is die dat thema heel belangrijk vindt en stimuleert. Er is een overdreven mediahype rond. Ik denk dat veel mensen beginnen te denken “daar is ze weer” als Anuna De Wever op tv komt waardoor de boodschap bij veel mensen niet meer aankomt.’