Vlaamse zestiger bevrijd uit diepste grot van België

© sudpresse

Een Vlaamse zestiger viel zaterdag in de diepste grot van België, die van Trou Bernard, en zat vast op een diepte van ongeveer 75 meter. De hulpdiensten waren massaal ter plaatse en konden de man na vier uur uit de hachelijke situatie redden. Dat bevestigt Benoît Lebeau, voorzitter van Spéléo-Secours, een organisatie die gespecialiseerd is in ondergrondse reddingsoperaties

Guy Stevens, Jeroen Deblaere, mg

De Vlaamse man, een 65-jarige ervaren speleoloog, gleed zaterdagnamiddag rond 13 uur uit toen hij zich op een diepte van 60 meter in de grot van Trou Bernard in het Waalse Yvoir bevond. Hij viel 15 meter lager en zat daar vast op een diepte van 75 meter. Trou Bernard heeft in totaal een diepte van 140 meter en is daarmee de diepste grot van ons land.

Brandweer en politie kwamen meteen ter plaatse en riepen de hulp in van een reddingsteam. Dat daalde af in de grot om de man te zoeken.

Speleologenongeval

Volgens Patrick Evrard, burgemeester van het stadje Yvoir in Namen, was de man met een team van vijf speleologen aan het afdalen, toen het rond 13 uur misging. 'Hij moet uitgegleden zijn en heeft zich waarschijnlijk niet meer kunnen vastmaken. Een typisch speleologenongeval', zegt hij. 'Een andere groep die in de buurt was zag alles gebeuren en heeft snel de hulpdiensten verwittigd.'

De diensten van Spéléo-secours kwamen ter plaatse. 'Zij hebben een dokter naar beneden gestuurd. De man heeft een breuk in de hand en een trauma aan het bekken. Dat maakt het er niet makkelijker op om hem naar boven te halen.' De man werd bevrijd rond 0.30 uur. De laatste hulpverleners kwamen rond 1.15 uur aan de oppervlakte.

Het slachtoffer had verschillende breuken, maar was bij bewustzijn en verkeerde niet in levensgevaar. Van zodra hij met een brancard uit de grot was gebracht, stond er een medisch urgentieteam op hem te wachten om hem naar het ziekenhuis te brengen.Nadat de man was gevallen kon een dokter-speleoloog hem al snel bereiken op een diepte van zestig meter. Het was belangrijk om te vermijden dat hij onderkoeld zou raken. Het was zo’n 10 graden in de put en vrij vochtig, wat tot onderkoeling zou kunnen leiden. De hulpdiensten bleven in contact staan met de twee mannen via de radio.Ongeveer 25 hulpverleners namen zaterdagavond deel aan de reddingsoperatie. De hulpteams maakten passages in de grot groter en spanden speciale kabels om de brancard te kunnen transporteren.

De Trou Bernard in Yvoir wordt elk weekend bezocht door speleologen: 'Het is de diepste put van België en af en toe gaat hier weleens iets mis. Maar bij mijn weten is hier nog niemand gestorven.' De reddingsactie is één van zeldzame interventies van het reddingsteam van de speleologen. 'We doen twee à drie interventies per jaar, maar een reddingsactie van deze omvang komt maar één keer om de drie jaar voor', zegt Benoît Lebeau, voorzitter van de Spéléo-Secours, een organisatie die gespecialiseerd is in ondergrondse reddingen.

Grot geslotenVoorlopig is het grottenstelsel afgesloten voor het grote publiek, in afwachting van veiligheidsmaatregelen. Dat kan enkele weken in beslag nemen. 'Als gevolg van onze aanpassingen tijdens de tocht naar boven zijn er maatregelen nodig om de plek opnieuw veilig te maken. We vragen de speleologen om op dit moment niet meer naar de grot te gaan', aldus Lebeau.