‘Wat De Wever zegt, is verbazingwekkend en niet correct'

Pieter De Crem (CD&V).© belga

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) © Jan Van der Perre

thumbnail: Pieter De Crem (CD&V).
thumbnail: Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft nooit een vraag gekregen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever aangaande het Stroomplan. 'Geen mail, brief of telefoontje. Nochtans is de minister heel bereikbaar, voor álle burgemeesters.' Hij repliceert daarmee op de uitspraak van De Wever dat de CD&V-ministers totaal geen belangstelling tonen om samen te werken in de strijd tegen drugs.

Marjan Justaert

'Natuurlijk willen we samenwerken om de strijd tegen drugs op te voeren. Maar als er geen vraag komt, kunnen we bezwaarlijk antwoorden.' Op zijn beurt reageert Pieter De Crem (CD&V) vlijmscherp op de beschuldigingen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever aan zijn adres. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid is 'verbazingwekkend' en 'niet correct' om te zeggen dat hij geen antwoord geeft. 'We hebben immers niets ontvangen: geen mail, geschreven brief of telefoontje.'

'Meneer De Wever heeft nochtans, net als de meeste burgemeesters, het nummer van de minister', laat het kabinet-De Crem weten. 'Wij hebben voortdurend contacten met het lokale niveau, zien dagelijks burgemeesters en gouverneurs, gaande van de Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux (PS) tot Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde. De lokale noden op het vlak van veiligheid hebben onze volle aandacht, dat is voor Antwerpen niet anders.'

‘Geen antwoord’

Eerder vandaag had de Antwerpse burgemeester in De Zevende Dag verklaard ‘zeker te willen samenwerken met de federale collega’s’, maar daarbij stootte hij naar eigen zeggen op een totaal gebrek aan belangstelling. Hij viseerde de CD&V-ministers. Met name Pieter De Crem (Binnenlandse Zaken) en Kris Peeters (Werk) gaven geen antwoord op zijn concrete vragen om mee te werken in de strijd tegen drugs, door bijvoorbeeld de voorgeschoten kosten voor het Kali-team terug te storten in de Antwerpse stadskas. De reactie van de CD&V-ministers staat in schril contrast met die van minister voor Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD), die wél bereidheid toont om samen te werken, aldus nog De Wever.

Ook daarop heeft De Crem een repliek klaar. De financiering van het 80-koppige Kali-team, dat sinds september vorig jaar operationeel is om de Antwerpse cocaïnehandel op te rollen, is iets dat geregeld wordt tussen administraties, aldus nog het kabinet. 'We weten niet hoe het er onder de voorganger van De Crem (Jan Jambon van N-VA, red.) aan toe ging, maar budgetten worden doorgaans niet afgeklopt tussen burgemeester en minister, dat zou straf zijn.' De minister vertrouwt op het 'voortdurende overleg dat bestaat in het kader van het Stroomplan'.

Zwartepieten

De interventie van De Crem vormt de nieuwste episode in een rondje zwartepieten dat nu al twee dagen duurt. Sinds De Wever vrijdag in Terzake het Stroomplan weer op de politieke agenda plaatste, zit het er bovenarms op tussen de voormalige kartel- en coalitiepartners. Op de sociale media vliegen de verwijten heen en weer, in uiterst scherpe bewoordingen. De N-VA kijkt naar Justitie, Justitieminister Koen Geens (CD&V) is dat 'spuugzat' en kaatst de bal terug: de federale gerechtelijke politie (FGP) is altijd een bevoegdheid van Jambon geweest.

Dat het schoentje niet zozeer knelt bij Justitie als wel bij de federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen ontkent De Wever niet, maar hij vindt het spijtig dat ‘diegene die mij verwijt met de vinger te wijzen, nu zélf met de vinger wijst’. ‘Jan Jambon heeft de grootste rekruteringsactie ooit opgezet, maar het duurt jaren vooraleer die mensen op het terrein operationeel zijn.’

De Antwerpse burgemeester wil naar eigen zeggen 'geen ruzie zoeken' en ook Geens roept op tot samenwerking. ‘Ik zal dat blijven doen tot het bittere einde’, tweet hij. Al lijkt er nog wat water door de Schelde te zullen moeten lopen vooraleer beide partijen ook daadwerkelijk aan één zeel zullen trekken in het Stroomplan.