Brits rapport: ‘Niet toelaten dat Facebook en co. zich als digitale gangsters gedragen’

Mark Zuckerberg, ceo van Facebook. © AP

In een parlementair rapport stellen de Britten dat het hoog tijd is om Facebook en andere netwerksites strikte regels voor te schotelen wat privacy- en mededingingsregels betreft.

svg

‘Er moet een radicale wijziging komen in de machtsverhouding tussen platformen zoals Facebook en het publiek’, verklaarde Damian Collins, voorzitter van de Digital, Culture, Media and Sport Committee van het Britse Lagerhuis, maandag na de publicatie van het parlementaire rapport. ‘De rechten van de burgers moeten wettelijk vastgelegd worden en technologiebedrijven moeten verplicht worden zich onder toezicht van een onafhankelijke regulator aan een gedragscode te houden die door het parlement bij wet is vastgelegd. Het moet afgelopen zijn met de ontoereikende zelfregulering.’

Die zelfregulering - lees: de aangekondigde inspanningen van Facebook-ceo Mark Zuckerberg om de privacy van zijn gebruikers beter te beschermen - is volgens de Britse parlementsleden immers ruim onvoldoende. Sterker nog: in het rapport stelt men dat Facebook zijn dominantie niet alleen misbruikt om zonder toestemming toch data van gebruikers te delen, maar ook om concurrenten uit te sluiten van zijn systemen. Het Cambridge Analytica-schandaal is hier het meest sprekende voorbeeld van, aldus de Britten.

Onderzoek en nieuwe regels

‘Wij mogen niet toelaten dat bedrijven zoals Facebook zich op het internet als digitale gangsters gedragen’, luidt de conclusie van het rapport. De opstellers van het verslag vragen aan de Britse regering om een ‘onafhankelijk onderzoek te voeren naar de buitenlandse invloed’, van onder andere Rusland, en de desinformatie bij het referendum over de Brexit, maar ook naar aanleiding van de vervroegde parlementsverkiezingen van 2017 en het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland in 2014.

Daarnaast stelt men een nieuwe wetgeving voor, met onder meer een specifieke en verplichte ethische code en een onafhankelijke waakhond met juridische slagkracht. Op die manier zou Facebook gedwongen kunnen worden om data te delen met die waakhond. Dat Facebook en co. slechts platformen zijn die communicatie faciliteren en niet verantwoordelijk zijn voor wat er op die platformen verschijnt, is een achterhaald gegeven, aldus het rapport.

In een korte reactie aan de Britse media stelt Facebook dat het openstaat voor ‘een zinvolle regelgeving’.