Viktor Orbán (links) en Jean-Claude Juncker.

Commissievoorzitter Juncker: "Partij van Hongaarse premier Viktor Orbán hoort niet thuis in Europese Volkspartij"

Fidesz, de rechtse regeringspartij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, hoort niet thuis in de Europese Volkspartij (EVP), de Europese partij die christelijke en conservatieve partijen verenigt. Dat zegt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie en zelf lid van de EVP.

Juncker deed zijn uitspraken in Stuttgart in Duitsland. De voormalige premier van Luxemburg en de huidige voorzitter van de Europese Commissie reageerde ermee op een nieuwe anti-Europese campagne die de Hongaarse regering heeft gelanceerd waarin ze Juncker en de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros beschuldigt dat ze Hongarije met migranten willen overladen.

"Tegen leugens kan je niet veel beginnen", zei Juncker hierover, waarna hij stelde dat Fidesz, de rechtse partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, niet thuishoort in de Europese Volkspartij (EVP). Die Europese partij verenigt allerlei christelijke en conservatieve partijen van de Europese Unie en vormt de grootste fractie in het Europees Parlement.

Het lidmaatschap van Fidesz van de EVP is al langer een heikel onderwerp binnen de partij. Verschillende leden storen zich mateloos aan de harde en soms (uiterst) rechtse standpunten die Fidesz inneemt, onder meer wat migratie betreft. De regeringspartij heeft de voorbije jaren bovendien heel wat controversiële maatregelen genomen die de rechtstaat en de vrije media ondermijnen.

Ook de strijd die Orbán de voorbije jaren met de Central European University (CEU) van Soros heeft gevoerd, is velen een doorn in het oog. Die liberale universiteit was jarenlang in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gevestigd, maar verhuisde eind vorig jaar naar Wenen omdat Orbán haar met steeds strengere regels had "weggepest".

Volgens professor Steven Van Hecke, van de KULeuven, bereikt het conflict tussen Orban en Jüncker een nieuw hoogtepunt. "Juncker had al vaker gezegd dat hij moeite heeft met de koers van Fidez. Dat hij de partij oproept om uit de EVP te vertrekken is nieuw. En hij legt daarmee druk op de schouders van zijn opvolger. Die zal het probleem echt moeten aanpakken".

Meest gelezen