AP2011

India dreigt Pakistan droog te leggen met een embargo op de uitvoer van thee

In de marge van het conflict tussen de beide grootmachten in Zuid-Aziƫ zijn theeblaadjes plots een wapen geworden. India wil de uitvoer van thee naar Pakistan stopzetten als het buurland geen maatregelen treft tegen extremistische moslimgroepen uit Kashmir. Een thee-embargo als economische sanctie is vrij uitzonderlijk.

Onder druk van een woedende publieke opinie reageert India op tal van manieren tegenover Pakistan na de bloedige terreuraanslag in Jammu & Kashmir waarbij 41 paramilitairen gedood werden en waarvoor Pakistan verantwoordelijk wordt geacht.

Een van die maatregelen is opmerkelijk: zo wil India de uitvoer van thee naar het buurland verbieden. Een thee-embargo als economisch drukkingsmiddel, het is niet alledaags, maar wel erg vervelend voor de Pakistanen. Ā 

Met meer dan 210 miljoen inwoners is Pakistan het vijfde land op de lijst van de grootste bevolkingen na China, India, de Verenigde Staten en Indonesiƫ. De overgrote meerderheid van de Pakistanen is moslim en dat bepaalt dus wat ze drinken of in dit geval wat ze niet drinken: alcohol. Daarom is thee de favoriete drank van de Pakistanen -net als in India overigens- en dan vooral zwarte thee.

Een man verkoopt thee in de Pakistaanse stad Lahore.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Thee als drukkingsmiddel

Pakistan is een van de grootste invoerders van thee, jaarlijks goed voor meer dan 150.000 ton of een waarde van 550 miljoen dollar. Na Kenia is India de grootste leverancier van de blaadjes. Bovendien stijgt de invoer van thee in Pakistan pijlsnel, met meer dan 35 procent in tien jaar tijd.

Nu zijn er uiteraard nog andere grote theeproducenten om de Pakistaanse dorst te lessen en een ervan is China, een bondgenoot van Pakistan. Probleem is dat dat land vooral groene thee produceert of andere soorten die niet zo erg in de Pakistaanse smaak liggen. Inwoners van India en Pakistan daarentegen delen veel tradities en een ervan is hun voorkeur voor zwarte thee van het subcontinent. Daarom is het voor Pakistan niet zo eenvoudig om gewoon over te schakelen naar een andere leverancier.

Voor de Indiase theesector is de uitvoer naar Pakistan echter niet zo gigantisch, in verhouding dan toch. India is een van de grootste producenten, maar tegelijk ook een van de grootste consumenten van thee. Meer dan 70% wordt in eigen land opgedronken. Wat overblijft, is 241.000 ton thee voor de uitvoer en daarvan gaat bijna 16.000 ton naar Pakistan. De Indiase theeproducenten zullen dat embargo dus wel overleven en niets houdt hen tegen om andere markten op te zoeken. Bovendien kan het embargo natuurlijk snel worden ingetrokken als de diplomatie de bovenhand haalt.

AP2011

Meest gelezen