Ricardo Smit

Nucleair controleorgaan onderzoekt welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn om kerncentrales langer open te houden

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) onderzoekt welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn om onze kerncentrales eventueel langer open te houden. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. De kernuitstap is momenteel wettelijk voorzien in 2025. "Maar we willen ons proactief voorbereiden op alle mogelijke scenario's", zegt FANC-woordvoerder Cédric van Caloen. 

"Wij respecteren de wetgeving op de kernuitstap die door de politiek beslist is", benadrukt het FANC. Maar mocht de federale regering toch beslissen om de kerncentrales na 2025 nog open te houden, dan wil het nucleair controleorgaan daarop voorbereid zijn.

"Wij bekijken voor elke centrale aan welke bijkomende veiligheidsvereisten ze zouden moeten voldoen om langer open te kunnen blijven", klinkt het. "Het gaat over veiligheidsvereisten met betrekking tot externe gebeurtenissen zoals aardbevingen of inslagen van vliegtuigen", aldus woordvoerder Cédric van Caloen.

Het FANC benadrukt zijn onafhankelijkheid. "Er is vanuit de politiek geen enkele vraag gekomen om het eventuele uitstel voor te bereiden. Het gaat om een proactieve denkoefening die komt vanuit het FANC."

Meest gelezen