Direct naar artikelinhoud
Video

Student klaagt Washington Post aan om filmpje met Vietnam-veteraan en vraagt 250 miljoen dollar

Nicholas Sandmann (16) en Vietnamveteraan van Indiaanse afkomst Nathan Phillips in WashingtonBeeld REUTERS

De student die een Vietnamveteraan belachelijk zou hebben gemaakt, heeft een schadeclaim ingediend van 250 miljoen dollar bij de Washington Post. Een groep katholieke jongeren kwam eind januari oog in oog te staan met een inheemse Vietnamveteraan. Beelden waarop een jongeman de veteraan lijkt te intimideren gingen viraal in de VS, maar geven een vertekend beeld van de feiten.

Centraal stond het ‘respectloze gedrag’ van student Nick Sandmann tegenover een inheemse veteraan. Op beelden lijkt de jonge Sandmann, die met conservatieve medestudenten protesteerde tegen abortus, hem de weg naar het Lincoln Memorial te versperren en hem met een uitdagende glimlach te vernederen. De veteraan speelt ondertussen een ‘eenheidslied’ op een trom en de studenten lijken spottend te dansen op de muziek.

Het verhaal werd echter genuanceerder toen er meer beelden opdoken van de situatie. Sandmann claimt nu dat de krant hem ten onrechte heeft neergezet als racist. Volgens de student, die een pet droeg met de tekst Make America Great Again, is de Washington Post vooringenomen over president Donald Trump.

Overigens zei Sandmann al in januari dat de veteraan juist de confrontatie opzocht en niet hij. De 250 miljoen schadevergoeding is geen willekeurig gekozen getal. Het is het bedrag dat Jeff Bezos neerlegde voor de Washington Post.